Pofta pentru hrana duhovniceasca taie inima de la cele pamantesti

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Pofta pentru hrana duhovniceasca taie inima de la cele pamantesti

Pofta pentru mâncăruri bune este momeala celui viclean şi celui care nu o taie se prinde în cârligul vrăjmaşului şi după aceea este prăjit în propria sa grăsime de către trupul său aprins. Dimpotrivă, pofta pentru hrana duhovnicească taie inima de la cele pământeşti şi urcă sufletul la ceruri făcându-l să guste din hrana îngerilor.

Pe cei care nu-şi înfrânează inima lor de la dorinţele materiale, nu de la cele absolut necesare – aici nu încape cuvânt pentru dorinţele trupeşti – şi nu-şi adună mintea lor în inimă, ca să le dea împreunate lui Dumnezeu, ci le lasă nestăpânite, îndoită nefericire îi aşteaptă.

Când lipseşte trezvia lipseşte şi mintea din cap (este furată de aghiuţă) şi atunci noi rămânem numai cu trupul, fără minte, ca buştenii. Mai târziu însă, atunci când reuşim să ne adunăm mintea, ea este încărcată de gunoaie, pe care vicleanul le foloseşte ca surcele ca să ne aprindă foc în buştean (trup), după care el ne batjocoreşte şi saltă bucurându-se cu răutate. Ca să nu ni se răspândească mintea, trebuie să o obişnuim să sugă numele cel dulce al lui Iisus înlăuntrul inimii noastre, pentru ca să sporim duhovniceşte. Pentru că atunci când lipseşte mintea este ca şi cum ar lipsi stăpânul casei şi ea se năruieşte.

(Cuviosul Paisie Aghioritul,  Epistole, Editura Evanghelismos, pp. 148-149)


Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Pofta pentru hrana duhovniceasca taie inima de la cele pamantesti

Vizualizari: 395

Id: 6033

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.