Pomenirea celor adormiti la Miezonoptica de Sambata

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Pomenirea celor adormiti la Miezonoptica de Sambata

Alcătuită din două părţi, slujba Miezonopticii are în prima parte un caracter de slăvire a lui Dumnezeu, iar partea a doua este o rugăciune de mijlocire pentru morţi, alcătuită din tropare şi o rugăciune de pomenire: „Pomeneşte, Doamne, pe cei ce în nădejdea învierii şi a vieţii veşnice au adormit…” Odinioară, ca şi azi numai în unele mănăstiri se săvârşeşte la miezul nopţii.

Miezonoptica sau  „A doua venire a Domnului”, îi îndeamnă pe creştini să-şi amintească de cei adormiţi şi să se roage pentru sufletele lor. Aşa se explică prezenţa troparelor şi a rugăciunilor pentru cei morţi din a doua parte a Miezonopticii de toate zilele şi de sâmbătă.

În afară de pomenirile făcute de rudele şi urmaşii răposatului, Biserica face şi ea pomenirea celor adormiți şi se roagă pentru ei zilnic în toate slujbele sale; mai ales în sâmbetele de peste an.

Dimensiunea eshatologică (de sfârşit) a Miezonopticii este strâns legată de sfârşitul personal al fiecărui om, care este eshatologia sa personală. De aceea, pregătirea fundamentală a omului pentru sfârşitul lumii trece în mod necesar prin pregătirea pentru moarte.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Pomenirea celor adormiti la Miezonoptica de Sambata

Vizualizari: 697

Id: 25314

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.