PROTOSINGHELUL EFTIMIE TANASE :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

PROTOSINGHELUL EFTIMIE TANASE :: Pateric romanesc


PROTOSINGHELUL EFTIMIE TANASE -
Minastirea Agapia Veche

(1884-1970)


Parintele Eftimie a fost cel dintii ucenic al protosinghelului Vichentie Maiau si renumit duhovnic al Minastirii Agapia. S-a nascut in comuna Valea Seaca-Bacau. in tinerete a fost casatorit si a avut doi copii. Apoi, plecind la razboi, a fost grav ranit, dar parintele sau duhovnicesc i-a prevestit, zicirtd:


- Ai credinta, frate Ioane, ca te vei face sanatos, vei veni la minas-tire si preot te vei face !


In anul 1918, parintele Eftimie s-a calugarit in Minastirea Secu, iar sotia sa, in schitul de maici Buciumeni -Tecuci. In anul 1923 s-a invrednicit de taina preotiei. Si a slujit cele sfinte cu multa credinta si dragoste aproape 50 de ani, silindu-se in toate sa urmeze marelui sau dascal - protosinghelul Vichentie Malau.


Intre anii 1923-1940, protosinghelul Eftimie a fost duhovnic la Minastirea Agapia, cistigind multe suflete pentru imparatia lui Dumnezeu. Ca era foarte rivnitor la slujbele bisericii si la citirea sfintelor carti, din care nu putin hranea pe cei ce veneau la dinsul. Iar noaptea se nevoia in taina cu privegherea, cu metaniile si cu citirea psaltirei.


Intre anii 1940-1945 a fost preot misionar in Banat. Apoi, intorcindu-se in Moldova s-a stabilit definitiv ca duhovnic la Minastirea Agapia Veche. Timp de 25 de ani a fost un sfesnic aprins in aceasta sihastrie, luminind si mingiind pe toti, slujind cele sfinte si slavind pe Hristos.


Spre sfirsitul anului 1970, parintele Eftimie a spus ucenicei sale:


- Peste doua zile ma duc din viata aceasta. Apoi cerind crucea, a adaugat: Iata, vad doua cete de ingeri, una in vesminte albe si alta in vesminte intunecate, luptindu-se pentru sunetul meu. Nu vor sa ma lase sa intru in camara ! …


Deci, imbracindu-se in hainele sale de calugarie si dind tuturor bine-cuvintarea cea mai de pe urma, a adormit cu pace, incredintindu-si sufletul in miinile Domnului!

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

PROTOSINGHELUL EFTIMIE TANASE :: Pateric romanesc

Vizualizari: 513

Id: 1241

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.