www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Psalmul 103 – psalmul vecerniei

Psalmul 103 – psalmul vecerniei

Psalmul 103 ( „Binecuvintează, suflete al meu, pe Domnul...”), care se găsește în cartea de cult numită Psaltire, ne vorbește despre creația lumii, despre frumusețea și minunățiile firii. Despre lume, așa cum se înfățișa ea atunci când ieșise din mâna Ziditorului și când toate câte făcuse Dumnezeu erau „bune foarte”.

Acest psalm zugrăvește cu măiestrie providența sau purtarea de grijă a lui Dumnezeu față de făpturile Sale. De aceea, Biserica l-a găsit potrivit pentru preamărirea lui Dumnezeu-Creatorul, la începutul unei noi zile. În acest context, i se mai spune și psalmul introductiv sau începător (al Vecerniei și, totodată, al zilei). El a fost consacrat ca psalm specific al slujbei de seară, mai ales pentru că în versetele 20-21, care se repetă la sfârșitul psalmului, se vorbește și de apusul soarelui: „Soarele și-a cunoscut apusul său; pus-ai întuneric și s-a făcut noapte...”. Așadar, acest frumos psalm propune icoana minunată a întregii faceri, bucuria și simțământul mulțumirii tuturor făpturilor pentru crearea și susținerea lor.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Psalmul 103 – psalmul vecerniei

Vizualizari: 628

Id: 25546

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.