Sa ne pazim inima, vas al harului sfintitor si mantuitor a lui Dumnezeu

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Sa ne pazim inima, vas al harului sfintitor si mantuitor a lui Dumnezeu

Trebuie să știm cum să ne păzim inima, care este vasul în care se primește la Botez harul sfințitor și mântuitor a lui Dumnezeu. Eliberând mintea de cele exterioare prin paza simțurilor și a imaginației, trebuie să ne ostenim la coborârea ei în inimă pentru deprinderea rugăciunii lui Iisus. Rodul acestei lucrări constă în obișnuința minții de a sta în inimă pentru a se păzi de cugete, simțuri și închipuiri păcătoase, pentru curățirea firii de orice întinăciune și primirea harului Sfântului Duh.

“Păzește-ți inima mai mult decât orice, căci din ea țâșnește viața” (Pilde 4, 23)

În inimă sunt concentrate toate simțurile și puterile sufletului și este imposibilă curățirea inimii fără curățirea simțurilor. Dacă se întinează unul dintre simțuri, sau una dintre puterile sufletului, prin pătrunderea ei în inimă se întinează atât inima, cât și restul simțurilor. Numai prin intermediul rugăciunii lui Iisus este posibilă curățirea inimii de întinăciune, care duce la aflarea scânteii harului dumnezeiesc ascuns aici. Această scânteie a harului se va transforma în focul pe care Domnul l-a adus pe pământul inimii… Atunci inima se luminează de lumina înțelepciunii și întreg omul lăuntric devine templu al Sfântului Duh. Inima devine altar, mintea devine preot, bunăvoința devine jertfă, iar rugăciunea înălțată lui Dumnezeu din inimă devine tămâie.

(Vlădica Antonie MărturisitorulCalea rugăciunii lăuntrice - Manualul isihiei, Editura Egumenița Galați, pp.131-132)

Categoria: Articole

Cautare:

Sa ne pazim inima, vas al harului sfintitor si mantuitor a lui Dumnezeu

Vizualizari: 245

Id: 16517

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.