Se cade povatuitorului sa fie si bun, dar si infricosator

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Se cade povatuitorului sa fie si bun, dar si infricosator

Unui duhovnic i-a zis bătrânul Părinte Paisie:

- Să fim treji în lucrarea noastră, în tot ce facem, mai ales stareţii şi duhovnicii, căci prin neglijenţa noastră ducem şi pe altul în păcat.

Apoi iarăşi i-a zis:

- Este vreme pentru tot lucrul. Este vreme de smerenie şi de stăpânire şi de mustrare şi de mângâiere şi de cruţare şi de îndrăznire şi de bunătate şi de asprime, adică pentru tot lucrul. Că uneori se cade a arăta smerenia şi a-i numi pe toţi fraţi şi fii întru smerenie. Iar alteori, când cere trebuinţa, a lua şi a arăta stăpânire spre zidire, iar nu spre risipire. Şi în vremea mângâierii se cade a arăta bunătate, iar în vremea asprimii a arăta râvnă spre fiecare. De asemenea, duhovnicului i se cade a lua hotărâre dreaptă, după pravilă.

La urmă i-a adăugat şi acest sfat:

- Se cade povăţuitorului să fie şi bun, dar şi înfricoşător, ca cei ce fac bine să îndrăznească, iar cei ce greşesc, să nu se lenevească, nici să deznădăjduiască.

(Arhimandrit Ioanichie Bălan, Părintele Paisie Duhovnicul, Editura Trinitas, 1993, pp. 125-126)

Categoria: Articole

Cautare:

Se cade povatuitorului sa fie si bun, dar si infricosator

Vizualizari: 388

Id: 16680

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.