Se savarseste Litia, daca nu se face Vecernie?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Se savarseste Litia, daca nu se face Vecernie?

Litia nu este o slujbă de sine stătătoare. Ea nu are nici formulă de binecuvântare la început, nici formulă de încheiere (otpust). Prin urmare, această slujbă nu se săvârșește niciodată singură, ci se încadrează fie în slujba de seară - Vecernie sau Priveghere - fie, mai rar, la Utrenie.

Cel mai des, ea este încadrată astăzi în slujba de seară, la Vecernie, deoarece această slujbă a fost săvârşită în trecut în mănăstiri, în cadrul privegherilor lungi de noapte. Cu trecerea timpului, Litia a început să fie practicată şi în bisericile de parohie, săvârşindu-se în mod deosebit în cadrul Vecerniei de dinaintea sărbătoririi unor sfinţi mari sau a unor praznice împărăteşti.

Prin urmare, Litia poate fi săvârșită și în cazurile în care nu se săvârșește Vecernia, dar niciodată fără a fi integrată într-o altă slujbă.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Se savarseste Litia, daca nu se face Vecernie?

Vizualizari: 448

Id: 25457

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.