Sfantul Cuvios Antonie cel Mare in iconografie

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Sfantul Cuvios Antonie cel Mare in iconografie

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este zugrăvit, conform Erminiei picturii bizantine a lui Dionisie din Furna, sub chipul unui bătrân cu barba scurtă, un pic despărțită în două, având bărbia puțin golașă. Sfântul are capul acoperit, asemenea celorlalți sfinți cuvioși.

Când este zugrăvit singur, Sfântul Antonie ţine toiagul în mâna dreaptă, iar în mâ­na stângă un pergament des­făşurat, pe care sunt înscrise cuvintele: „Nu te amăgi, o, călugăre, cu îmbuibarea pântecelui, căci supunerea împreună cu înfrânarea îi subjugă pe demoni”.

Dionisie din Furna se oprește și asupra anumitor momente importante din viața Sfântului, povățuindu-l pe iconar în zugrăvirea feluritelor încercări prin care a trecut.

De obicei, Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este zugrăvit în ca­drul programului iconografic în registrul din pronaos, alături de alți sfinţi cuvioși, dar și în icoana de hram de pe catapeteasmă, atunci când acesta este ocrotitorul acelui lăcaș de cult.

De asemenea, Sfântul Cuvios Antonie cel Mare mai este zugrăvit în icoana Maicii Domnului „De tine se bucură, ceea ce ești plină de dar…”, stând înaintea cetei Cuvioșilor și purtând înscrisul „Bucură-te, lauda sihaştrilor şi strălucirea preacuvioşilor!”.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Sfantul Cuvios Antonie cel Mare in iconografie

Vizualizari: 551

Id: 25159

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.