Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou in iconografie

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou in iconografie

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este zugrăvit asemenea celorlalți cuvioși, ca un bătrân cu figură asce­ti­că, cu barba albă şi rotundă, po­trivit de lungă. În partea inferioară se observă anteriul sau dulama, în nuanțe de roșu-oranj, prinsă în jurul taliei cu un brâu.

Sfântul Dimitrie poartă schima monahală peste anteriu, asemenea cuvioșilor. Aceasta ajunge până la genunchi, având însemnele Pătimirilor Mântuitorului: Crucea, trestia și sulița. Schi­ma monahală este prinsă de corp cu a­ju­­torul unor şireturi lungi, de cu­loa­­re neagră.

Peste anteriu, Sfântul este îmbrăcat în mantie, numită și melotă monahală, de nuanțe vișiniu-violaceu, iar pe cap are camilafca. Încălțările sfântului sunt de culoare roșu închis. În mâ­na dreaptă ţine o cruce, iar în mâ­na stângă ţine un rotulus des­făşurat pe care sunt înscrise cuvintele: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor Lui o vestește tăria”.

De obicei, Sfântul Dimitrie cel Nou este zugrăvit în ca­drul programului iconografic în registrul din pronaos, alături de alți sfinţi cuvioși, dar și în icoana de hram de pe catapeteasmă.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou in iconografie

Vizualizari: 627

Id: 24923

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.