Sfintirea celor adormiti e mai deplina (decat a celor vii) :: Talcuirea dumnezeiestii Liturghii - Sfantul Nicolae Cabasila

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Sfintirea celor adormiti e mai deplina (decat a celor vii) :: Talcuirea dumnezeiestii Liturghii - Sfantul Nicolae Cabasila


CAPITOLUL XLV

Sfintirea celor adormiti e mai deplina (decat a celor vii)


Ceva mai mult, sufletele dezlegate de trupuri au ceva mai prielnic pentru sfintire decat cele ce inca traiesc in trup. Intr-adevar, prin rugaciunile preotilor si prin mijlocirea sfintelor Daruri, ele se curatesc cu adevarat si primesc iertarea pacatelor deopotriva cu cei vii. Dar in afara de aceasta, ele nu mai pacatuiesc cu nimic si n-adauga nici o vina noua la cele vechi, dupa cum se intampla cu cei mai multi dintre vii, ci sunt fie iertate pe deplin de orice pedeapsa, fie macar
scutite pentru totdeauna de pacat. Prin urmare, ele sunt mai pregatite si mai vrednice de partasia cu Mantuitorul, nu numai fata de cei mai multi dintre cei ce traiesc in trup, ci si fata de ele insele daca ar fi in trupuri. Si tocmai faptul ca sunt eliberate de trup, le face sa fie cu mult mai destoinice pentru impartasirea cu Sfintele Taine, decat daca ar fi impreunate cu trupul.

Caci in cer exista locasuri multe si felurite, pentru ca sa poata fi cinstita orice treapta de virtute si sa nu ramana nimic nerasplatit de catre Judecatorul Cel drept si de oameni iubitor. Astfel, Sfantul Apostol Pavel si altii ca el, care ca niste desavarsiti, s-au invrednicit de cele mai mari cununi si au mostenit fericirea cea mai deplina, dupa ce au fost dezlegati de trup, se bucura mult mai mult decat in viata aceasta; tot asa si cei randuiti intr-o stare mijlocie in asemenea odihna, o data plecati de aici, era firesc sa dobandeasca si ei ceva mai bun decat cand traiau in trup. Am aratat insa ca toata odihna sufletelor si toata rasplata virtutii de orice treapta, nu e nimic altceva decat aceasta Paine si acest Potir, care se impart cu masura si unora si altora, adica si viitor si mortilor. De aceea a si numit Domnul "cina" bucuria Sfintilor in veacul ce va sa vie, ca sa arate ca acolo nu e nimic altceva mai de pret decat aceasta Masa.

Iata de ce dumnezeiasca Jertfa a Euharistiei se aduce si pentru cei morti ca si pentru cei vii; si dupa cum cei vii sunt sfintiti in doua feluri, precum am spus se sfintesc si cei raposati, nefiind intru nimic mai prejos decat cei vii, ba dimpotriva, stand oarecum chiar mai bine decat ei.

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.