Smerenia aduce pacea sufleteasca

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Smerenia aduce pacea sufleteasca

Viaţa duhovnicească nu stă în a vedea îndreptările noastre, ci a ne vedea păcatele: prima duce la mândrie, iar ultima, la smerenie, de la care şi virtuţile sunt statornice şi nici nu ne semeţim cugetul de la ele. Vrăjmaşul ne războieşte în diferite feluri: dacă nu ne poate atrage în păcate, ne insuflă gândul despre sporirea noastră şi ne întunecă mintea, îndepărtându-ne de la Dumnezeu. Adevărata noastră cale este lepădarea voii şi a cugetelor noastre şi neîncrederea în noi înşine.

Săvârşind nevoinţa vieţii voastre, v-aţi îndreptat mai mult atenţia şi acţiunile către lucrarea din afară: post, pravilă de rugăciune şi altele, iar spre lucrarea lăuntrică poate că prea puţin v-aţi îndreptat privirea. Pentru aceasta, cred, nu aveţi pace... Din nevoinţele voastre exterioare aţi avut nădejde şi v-aţi îndulcit cu acestea, însă vă lipseaţi de pace pentru că nu aveaţi smerenie. (Sfântul Cuvios Macarie de la Optina)

(Filocalia de la Optina, traducere de Cristea Florentina, volumul I, Editura Egumenița, Galați, 2009, p. 161)


Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Smerenia aduce pacea sufleteasca

Vizualizari: 396

Id: 5918

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.