Spalarea picioarelor, duhovniceste vorbind, este totusi, o datorie pentru toti crestinii

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Spalarea picioarelor, duhovniceste vorbind, este totusi, o datorie pentru toti crestinii

Să ne rămână în gând că spălarea picioarelor, duhovniceşte vorbind, este totuşi o datorie pentru toţi creştinii. Toţi creştinii sunt chemaţi să cureţe pe oamenii din jur şi să-i spele. „Dragostea acoperă mulţime de păcate” (I Petru 4, 8), spune Sfântul Apostol Petru, iar Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Corinteni în capitolul al XIII-lea enumeră cinsprezece calităţi ale iubirii, cinsprezece moduri de manifestare a iubirii sau mijloace prin care se înmulţeşte iubirea în sufletul omului şi anume zice: „iubirea rabdă îndelung, iubirea se dăruie, ea nu invidiază; ea nu se trufeşte, nu se îngâmfă; ea nu se poartă cu necuviinţă, nu-şi caută ale sale, nu se întărâtă, nu ţine-n seamă răul, nu se bucură de nedreptate, ci de adevăr se bucură; pe toate le suferă, pe toate le crede, pe toate le nădăjduieşte, pe toate le rabdă; iubirea niciodată nu se trece” (I Cor. 13, 4-8).

Cu cât vom fi înmulţumitori de iubire cu atâta vom fi înmulţumitori şi de curăţire şi de cinstire. Fără o angajare în iubire, fără o angajare în cinstire, nu avem o angajare în a ne curăţi unii pe alţii.

Să reţinem lucrurile acestea pentru cealaltă vreme a vieţii noastre, adăugând şi faptul că cu cât se apropie cineva de Dumnezeu, zice avva Dorotei, cu atât se apropie şi de fratele său. Cu cât se depărtează cineva de Dumnezeu cu atât se depărtează şi de fratele său, aşa încât bucuria noastră se poate inmulţi atunci când ne angajăm în împlinirea binelui şi nu numai atunci când aşteptăm binele din partea celorlalţi. Sfinţii Apostoli n-au aşteptat ca Domnul Hristos să le spele picioarele, au primit aceasta, şi Sfântul Apostol Petru în cele din urmă a primit, şi au învăţat ei, şi cu ei au învăţat toţi, că Domnul nostru Iisus Hristos ne-a dat pildă ca ceea ce a făcut El să facem şi noi şi ne-a dat poruncă să ne spălăm, bineînţeles duhovniceşte, zicem noi, unii altora picioarele.

„Iubirea, însă, e ca soarele / Care rămâne pururea curat,/ Şi după ce milos i-a sărutat,/ Leprosului pe uliţă picioarele”. (Magda Isanos)

(Părintele Teofil Părăian, Lumini de gând, Editura Antim, Cluj, 1997, pp. 28-29)

Categoria: Articole

Cautare:

Spalarea picioarelor, duhovniceste vorbind, este totusi, o datorie pentru toti crestinii

Vizualizari: 283

Id: 14426

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.