Ştim noi ce sunt pacatele?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ştim noi ce sunt pacatele?

Dar ştim noi ce-i acela păcat? De ce trebuie să ne întrebăm lucrul acesta? Pentru că Domnul Hristos a spus către cel vindecat la scăldătoarea Vitezda: „de-acum să nu mai păcătuieşti, ca să nu ţi se întâmple ţie ceva şi mai rău”. Ştim noi ce sunt păcatele? Ce-i păcatul? În Sfânta Scriptură, şi anume în Epistola întâia Sobornicească a Sfântului Ioan, se spune: „păcatul este călcarea legii”. Sigur, e vorba de călcarea legii lui Dumnezeu, pentru că oamenii numai în măsura în care ştiu de Dumnezeu ştiu şi de păcat. Oamenii care n-au credinţă în Dumnezeu fac păcate, că şi greşelile lor şi abaterile lor şi răutăţile lor se raportează la Dumnezeu, ori vreau ori nu vreau. Păcatul este o noţiune a religiei, o noţiune a credinţei.

Deci, păcatul este călcarea legii, orice fel de călcare a legii, zice morala „cu deplină voinţă şi ştiinţă”, când vrei anume să calci legea, când vrei anume să minţi, când vrei anume să-njuri, când vrei anume să te mânii, când vrei anume să trăieşti în nelegiuire, când vrei anume să te-mbeţi, când vrei anume să faci tot felul de lucruri care nu-s după voia lui Dumnezeu, faci păcat. Dar mai sunt şi greşeli. Cum zicem noi la slujbe: „Şi să i se ierte toată greşeala cea de voie şi cea fără de voie”. Greşala de voie e păcat şi greşala cea fără de voie e greşală. Greşala ar fi o abatere, o încălcare a legii lui Dumnezeu, a dispoziţiilor date de Dumnezeu, însă dintr-o neputinţă, dintr-o neluare aminte, nu dintr-o rea voinţă.

 

(Părintele Teofil Părăian, Lumini de gând, Editura Antim, 1997, pp. 247-248)

Categoria: Articole

Cautare:

Ştim noi ce sunt pacatele?

Vizualizari: 299

Id: 13531

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.