Unde sunt acum prigoanele si patimirile?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Unde sunt acum prigoanele si patimirile?

Zis-a Ava Atanasie: De multe ori zic unii din voi: Unde sunt acum prigoanele și pãtimirile? Acum, în loc de prigoanã și chinuri, te mustrã conștiința sã mori pentru pãcate, sã omori mãdularele cele de pe pãmânt, și, iatã, vei fi mucenic de a ta voie. Atunci se luptau cu împãrații și cu dregãtorii. Ai și tu, acum, ca potrivnic, pe diavol, împãratul pãcatului și dregãtori pe draci. Atunci aceia le puneau înaintea mucenicilor capiștea și jertfele și urâta închinãciune a diavolului celui mincinos. Cunoaște cu mintea ta cã sunt și astãzi capiști și jertfe și idoli mincinoși ai cugetului, în suflet: capiște, adicã, nesãțioasa lãcomie, și jertfe, îndulcitoarele pofte, iar idoli, duhul poftelor. Cã cel ce slujește desfrânãrilor și se îndeletnicește cu desfãtãri, acela s-a lepãdat de Hristos și idolului se închinã, cã are în sine, adicã, chipul Afroditei, urâta și trupeasca dulceațã. Iarãși, de se biruiește cineva de mânie și de iuțime, de nu-și va tãia sãlbãticia patimii acesteia, de Iisus s-a lepãdat și are întru sine dumnezeu pe Ares (zeul rãzboiului), cã se închinã mâniei, care este semn de turbare. Iar cel ce este iubitor de arginți și iubitor de dulceți și își închide îndurãrile sale fațã de fratele sãu și nu miluiește pe aproapele sãu, acela s-a lepãdat de Iisus și idolilor slujește, cã are întru sine pe idolul Hermes și se închinã fãpturii, mai mult decât Fãcãtorului, iar iubirea de arginți este rãdãcina tuturor rãutãților. Deci, de te vei înfrâna de acestea și de te vei pãzi de patimile cele sãlbatice, ai cãlcat idolii și te-ai lepãdat de credința cea rea și te faci mucenic, mãrturisind credința cea bunã. Dumnezeului nostru slavã, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

(Proloagele, vol. I, Ed. Buna-Vestire, Bacãu, 1995, p. 110)

Categoria: Articole

Cautare:

Unde sunt acum prigoanele si patimirile?

Vizualizari: 294

Id: 22598

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.