Valoarea harica a Sfintei Liturghii

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Valoarea harica a Sfintei Liturghii

Sfânta Liturghie repetă în întregime jertfa Mântuitorului de pe Crucea Golgotei pentru mântuirea lumii, dar în chip nesângeros. Jertfa sângeroasă a Fiului lui Dumnezeu a avut loc numai o dată, când a fost răstignit de bunăvoie. Iar de atunci, în amintirea jertfei de pe Cruce, se săvârşeşte zilnic Jertfa Liturgică în chip nesângeros şi mistic, când prin harul Duhului Sfânt, pâinea şi vinul se prefac, pe Sfântul Altar, în Trupul şi Sângele Domnului, şi se dă celor vrednici spre iertare şi mântuire.

Sfânta Liturghie uneşte cerul cu pământul, pe îngeri şi pe sfinţi cu oamenii păcătoşi şi scoate multe suflete din iad. Prin jertfa liturgică Duhul Sfânt preface haric pâinea şi vinul în Trupul şi Sângele Domnului şi ajută cel mai mult la mântuirea oamenilor.

Jertfa iubirii a mântuit lumea! Jertfa liturgică este cea mai mare jertfă a iubirii lui Dumnezeu pentru noi, care ni s-a oferit în dar. Căci tot ce se naşte cu jertfă, din jertfă şi iubire pentru Hristos, este veşnic viu, este fierbinte, curat, dătător de viaţă. Altfel, nimic din ce facem pe pământ, dacă nu este jertfă, adică nu este făcut cu rugăciune, cu post, din inimă curată şi cu dragoste pentru Hristos nu durează, nu poate mântui, nu are plată la Dumnezeu. Jertfa ascunde în ea taina mântuirii noastre prin moarte şi înviere liturgică, mistică.

(Protosinghel Ioanichie Bălan, Călăuză ortodoxă în Biserică, volumul I, Editura Sfintei Mănăstiri Sihăstria, 1991, p. 52)

Categoria: Articole

Cautare:

Valoarea harica a Sfintei Liturghii

Vizualizari: 294

Id: 11455

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.