Vorbeste cu Dumnezeu ca un fiu cu parintele sau

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Vorbeste cu Dumnezeu ca un fiu cu parintele sau

Dă săracilor ce-ţi prisoseşte peste trebuinţele de astăzi, şi vino cu îndrăzneală de-ţi fă rugăciunile. Vorbeşte adică cu Dumnezeu, ca un fiu cu părintele său. Nimic nu poate să apropie în așa măsură inima de Dumnezeu ca milostenia. Și nimic nu aduce atâta linişte în minte, câtă aduce sărăcia cea de bună voie. Mai bine este pentru tine să fii numit de mulţime prost, din pricina simplităţii tale, decât să fii înţelept şi desăvârşit cu mintea, pentru că te-ai lăudat.

Dacă cineva, călare pe cal fiind, întinde mâna lui ca să-l miluieşti pe el, nu-l înlătura, fiindcă în clipa aceea cu adevărat va fi foarte lipsit ca un cerşetor. Şi când dai, dă cu mărime de suflet şi cu faţa veselă, şi dă mai mult decât ţi s-a cerut. Căci zice: „Trimite pâinea ta în faţa săracilor, şi după puţină vreme vei afla răsplata” (Pilde 11, 1). Nu fă nici o deosebire între sărac şi bogat, nici nu dori să afli, care e vrednic şi care nu-i, ci toţi oamenii să fie pentru tine la fel de buni. Şi în felul acesta şi pe cel nevrednic vei putea să-l întorci spre bunătate, fiindcă sufletul curând se întoarce de la cele trupeşti spre frica lui Dumnezeu. Că doar și Domnul a stat la masă cu vameşi şi cu desfrânate şi n-a înlăturat pe cei nevrednici, ca în chipul acesta să-i atragă spre frica lui Dumnezeu, şi prin mijlocirea celor trupeşti şi să se apropie de cele duhovniceşti. Pentru aceasta, pe toţi oamenii socoteşte-i deopotrivă cu bunătate şi în cinste, chiar de ar fi iudei sau necredincioşi sau ucigaşi, şi cu atât mai mult, că orice om îţi este frate, de aceeaşi fire cu tine, şi din neştiinţă s-a rătăcit din calea adevărului.

(Sfântul Isaac SirulCuvinte despre nevoință, Editura Bunavestire, Bacău, 1997, p. 118)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Vorbeste cu Dumnezeu ca un fiu cu parintele sau

Vizualizari: 383

Id: 7657

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.