www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Cartea lui Neemia sau a Doua Ezdra

Cartea lui Neemia sau a Doua Ezdra

CARTEA LUI NEEMIA SAU A DOUA EZDRA

CAPITOLUL 1
Rugaciunea lui Neemia.

l. Cuvintele lui Neemia, fiul lui Hacalia. “In luna Chislev, in anul al douazecilea al regelui Artaxerxe, mi s-a intamplat sa fiu in capitala Suza.
2. Atunci a venit din Iuda Hanani, unul din fratii mei si alti cativa oameni; si i-am intrebat despre cei ee scapasera din robie si ramasesera in Iuda si despre Ierusalim.
3. “Cei ce au scapat din robie si au ramas - imi spusera ei - sunt acolo, in tara lor, in mare necaz si injosire; iar zidurile Ierusalimului sunt daramate si portile lui arse”.
4. Auzind eu cuvintele acestea, am inceput sa plang si am fost intristat cateva zile, am postit si m-am rugat inaintea Dumnezeului ceresc, zicand:
5. “Doamne, Dumnezeule al cerurilor, Dumnezeul cel mare si infricosator, Care pazesti legamantul Tau si esti milostiv cu cei ce Te iubesc si pazesc poruncile Tale,
6. Sa fie urechile Tale cu luare-aminte si ochii Tai deschisi, ca sa auzi rugaciunea robului Tau, cu care ma rog eu acum ziua si noaptea inaintea Ta, pentru fiii lui Israel, robii Tai, marturisind pacatele fiilor lui Israel, cu care am pacatuit inaintea Ta si eu si casa tatalui meu.
7. Noi Te-am maniat si n-am pazit poruncile, legile si oranduielile pe care le-ai dat Tu lui Moise, robul Tau.
8. Adu-Ti aminte insa de cuvantul pe care l-ai spus robului Tau Moise, cand ai zis: “De veti pacatui, va voi imprastia printre popoare;
9. Iar cand va veti intoarce la Mine si veti pazi poruncile Mele si le veti implini, atunci, de ati fi izgoniti chiar si la marginea cerului, si de acolo va voi aduna si va voi aduce la locul pe care l-am ales, ca sa-Mi pun numele Meu acolo”.
10. Acestia insa sunt robii Tai si poporul Tau, pe care Tu l-ai rascumparat cu puterea Ta si cu mana Ta cea puternica.
11. Rogu-Te dar, o, Doamne, sa fie urechile Tale cu luare-aminte la rugaciunea robului Tau si la rugaciunea robilor Tai, carora le place sa se teama de numele Tau, si ajuta robului Tau acum si-i da sa dobandeasca mila la omul acesta. Caci eu eram paharnicul regelui”.

CAPITOLUL 2
Neemia imputernicit a zidi Ierusalimul.

1. “In luna Nisan, in anul al douazecilea al regelui Artaxerxe, avand vinul in seama mea, am luat vin si am dat regelui si niciodata, mi se pare, nu m-am aratat trist inaintea lui.
2. Dar regele mi-a zis: “De ce este trista fata ta? De bolnav, nu esti bolnav! Se vede ca ai vre-o intristare la inima!”
3. Si m-am speriat strasnic si am raspuns regelui: “in veci sa traiasca regele! Cum sa nu fie trista fata mea, cand cetatea, casa mormintelor parintilor mei, este pustiita si portile ei arse cu foc!”
4. “Si ce doresti tu?” - intreba regele. Eu insa, dupa ce m-am rugat Dumnezeului ceresc, am zis catre rege:
5. “De binevoieste regele si de are robul tau trecere la tine, atunci trimite-ma in Iuda, la cetatea unde sunt mormintele parintilor mei, ca sa o zidesc”.
6. Iar regele si regina, care sedea langa el, mi-au zis: “Cat timp are sa dureze calatoria ta si cand ai sa te intorci?” Si dupa ce am aratat cat timp am sa lipsesc, regele a binevoit sa ma trimita in Iuda.
7. La plecare insa am zis catre rege: “De binevoieste regele, sa-mi dea scrisori catre guvernatorii de peste fluviu, ca sa-mi dea drumul sa pot ajunge in Iuda,
8. Precum si o scrisoare catre Asaf, pazitorul padurilor regelui, ca sa-mi dea lemn pentru portile cetatii, cele dinspre templul Domnului, si pentru zidul cetatii si pentru casa mea de locuit”. Si mi-a dat regele scrisori, pentru ca mana binefacatoare a Dumnezeului meu era peste mine.
9. Si am mers la guvernatorii de peste fluviu si le-am dat scrisorile regelui. Regele insa trimisese cu mine capetenii militare cu calareti.
10. Dar cand au auzit de aceasta Sanbalat Horonitul si Tobie, robul amonit, le-a parut foarte rau ca a. venit un om sa se ingrijeasca de binele fiilor lui Israel.
11. Iar dupa ce am ajuns la Ierusalim si am stat acolo trei zile,
12. M-am sculat noaptea cu putini oameni ai mei sa cercetez cetatea. Nu spusesem insa nimanui ce-mi daduse Dumnezeu in gand sa fac pentru Ierusalim si nu se afla acolo la mine nici o vita, decat numai aceea pe care incalecasem eu.
13. Si am iesit atunci noaptea pe Poarta Vaii si m-am indreptat spre izvorul Dragonului si spre Poarta Gunoiului si am cercetat zidurile Ierusalimului cele stricate si portile lui cele arse.
14. Si m-am apropiat de poarta Izvorului si de iazul Regelui, dar nu era ioc sa treaca dobitocul care ma purta.
15. Si de aceea m-am suit inapoi pe vale si am cercetat din nou zidurile si, intrand tot pe Poarta Vaii, m-am inapoiat.
16. Capeteniile insa nu stiau unde fusesem eu si ce facusem. Pana atunci eu nu spusesem nimic nici Iudeilor, nici preotilor, nici celor mai de seama, nici capeteniilor, nici celorlalti care se indeletniceau cu felurite lucrari.
17. Atunci insa le-am zis: “Voi vedeti in ce stare rea ne aflam: Ierusalimul este daramat si portile lui mistuite de foc. Hai sa zidim zidurile Ierusalimului si nu vom mai fi de batjocura!”
18. Si le-am istorisit cum mana binefacatoare a lui Dumnezeu fusese peste mine si cum mi-a vorbit regele. Atunci ei au zis: “Hai sa zidim!” Si s-au intarit ei in aceasta hotarare buna.
19. Dar auzind despre aceasta, Sanbalat Horonitul, Tobie, robul amonit si Ghesem Arabul au ras de noi si cu dispret ne-au zis: “Ce v-ati apucat sa faceti voi aici? Nu cumva ganditi sa va razvratiti impotriva regelui?” “Dumnezeul cel ceresc ne va ajuta, le raspunsei eu. Noi, slujitorii Lui, ne vom apuca de zidit, iar voi n-aveti nici parte, nici drept, nici pomenire in Ierusalim”.

CAPITOLUL 3
Zidirea Ierusalimului.

1. “Atunci s-a ridicat Eliasib, preotul cel mare, cu fratii sai preoti si au zidit Poarta Oilor si, punandu-i canaturile, au sfintit-o; tot ei au reparat si zidul de la turnul Mea pana la turnul Hananeel si l-au sfintit.
2. Langa Eliasib au zidit Ierihonenii, iar langa acestia a zidit Zacur, fiul lui Imri.
3. Fiii lui Senaa au zidit Poarta Pestilor si au acoperit-o, punandu-i canaturile cu incuietorile si zavoarele trebuitoare.
4. De la acestia inainte a reparat Meremot, fiul lui Urie, fiul lui Hacot; langa acesta a reparat Mesulam, fiul lui Berechia, fiul lui Mesezabeel; de la acestia inainte a reparat Tadoc, fiul lui Baana.
5. Alaturi de acestia au reparat cei din Tecoa, ai caror fruntasi de altfel nu si-au plecat grumazul sa lucreze pentru Domnul lor.
6. Ioiada, fiul lui Paseah si Mesulam, fiul lui Besodia, au reparat Poarta Veche si, acoperind-o, i-au pus canaturile cu incuietorile si zavoarele trebuitoare.
7. De la ei inainte au lucrat Melatia Ghibeonitul si Iadon din Meronot, precum si oamenii din Ghibeon si din Mitpa, supusi stapanirii guvernatorilor de dincolo de fluviu.
8. Alaturi de acestia a reparat Uziel, fiul lui Harhaia Argintarul, iar de la acesta inainte a reparat Hanania, fiul lui Rocheim. Si intarira Ierusalimul pana la zidul cel lat.
9. De la ei inainte a reparat Refaia, fiul lui Hur, capetenia unei jumatati din tinutul Ierusalimului.
10. Langa acesta a reparat, in fata casei lui, Iedaia, fiul lui Harumaf, iar langa el a reparat Hatus, fiul lui Hasabneia.
11. O alta parte de zid a fost reparata de Malchia, fiul lui Harim si de Hasub, fiul lui Pahat-Moab; tot ei au reparat si turnul Cuptoarelor.
12. De la ei inainte au lucrat, cu fiicele sale, Salum, fiul lui Halohes, capetenia celeilalte jumatati a tinutului Ierusalimului.
13. Hanun si locuitorii din Zanoah au reparat Poarta Vaii. Ei au zidit-o si i-au pus canaturile cu incuietorile si zavoarele. Tot ei au facut mai bine de o mie de coti de zid, pana la Poarta Gunoiului.
14. Malchia, fiul lui Recab, capetenia tinutului Bet-Hacherem, a reparat Poarta Gunoiului; i-a pus canaturile, cu incuietorile si zavoarele necesare.
15. Salum, fiul lui Col-Hoze, capetenia tinutului Mitpa, a reparat Poarta Izvorului, a zidit-o si i-a pus canaturile cu incuietorile si zavoarele trebuitoare. El a mai facut zidul de la scaldatoarea Siloam, de langa gradina regelui, pana la scara ce coboara din cetatea lui David.
16. De la el inainte a reparat Neemia, fiul lui Azbuc, capetenia unei jumatati din tinutul Bet-Tur, pana in fata mormintelor lui David si pana la iazul cel sapat si pana la Casa Vitejilor.
17. De la el inainte au reparat levitii: Rehum, fiul lui Bani; langa acesta a reparat Hasabia, capetenia unei jumatati din tinutul Cheila, din partea acestui tinut.
18. Mai departe au reparat fratii lui: Bavai, fiul lui Henanad, capetenia celeilalte jumatati din tinutul Cheila,
19. Si langa el Ezer, fiul lui Iosua, capetenia din Mitpa, a reparat alta parte de zid din fata scarii armelor pana la colt.
20. De la el inainte Baruc, fiul lui Zabai, a reparat cu multa sarguinta o alta parte de zid, de la colt pana la poarta casei lui Eliasib, preotul cel mare.
21. Dupa el a reparat o alta parte de zid Meremot, fiul lui Urie, fiul lui Hacot, de la poarta casei lui Eliasib pana la capatul casei lui Eliasib.
22. Mai departe au reparat preotii din imprejurimile Ierusalimului.
23. Iar langa ei, Veniamin si Hasub au reparat zidul in dreptul casei lor. Langa ei Azaria, fiul lui Maaseia, fiul lui Anania, a reparat zidul langa casa sa.
24. Langa acesta, Binui, fiul lui Henadad a reparat alta bucata de zid, de la casa lui Azaria pana in dreptul coltului.
25. Palal, fiul lui Uzai, a reparat in dreptul unghiului si al turnului, care se ridica deasupra casei de sus a regelui cea din apropierea curtii inchisorii. Langa acesta a reparat Pedaia, fiul lui Paros.
26. Iar cei incredintati templului, care erau pe deal, au reparat zidul pana in dreptul Portii Apelor, spre rasarit si pana la turnul cel inalt.
27. De la ei inainte cei din Tecoa au reparat o parte, in fata turnului celui mare si inalt pana la zidul lui Ofel.
28. De la Poarta Cailor in sus au reparat preotii, fiecare in dreptul casei sale.
29. De la ei inainte a reparat Tadoc, fiul lui Imer, dinaintea casei sale, iar dupa el a reparat Semaia, fiul lui Secania, strajerul Portii Rasaritului.
30. Dupa el Hanania, fiul lui Selemia si Hanun, al saselea fiu al lui talaf, au reparat alta parte de zid. Dupa ei Mesulam, fiul lui Berechia, a reparat in dreptul locuintei lui.
31. Apoi Malchia faurarul a reparat pana la casa celor incredintati templului si a negustorilor, in dreptul portii lui Mifcad si pana la foisorul din colt.
32. Iar argintarii si negustorii au dres zidul de la foisorul din colt si pana la Poarta Oilor”.

CAPITOLUL 4
Zidirea inainteaza cu toate piedicile.

1. “Cand a auzit Sanbalat, ca noi refacem zidurile Ierusalimului, s-a maniat si s-a tulburat tare si a batjocorit pe Iudei;
2. Si de fata cu fratii sai si de fata cu ostasii samarineni a zis: “Ce fac acesti Iudei neputinciosi? Se poate oare sa li se ingaduie aceasta? Se poate oare sa aduca jertfe? Se poate oare sa li se ingaduie aceasta? Se poate oare sa dezgroape pietrele din movilele de moloz si inca arse?”
3. Iar Tobie Amonitul de langa el a zis: “Lasa-i sa zideasca, fiindca are sa vina o vulpe si are sa le strice zidul lor cel de piatra!”
4. Auzi, Dumnezeul nostru, in ce dispret suntem noi si intoarce ocara lor asupra copiilor lor si da-i dispretului in tara robiei.
5. Si nelegiuirile lor sa nu le acoperi, nici pacatul lor sa nu se stearga inaintea fetei Tale, pentru ca au amarat pe cei ce zideau!
6. Si noi totusi am lucrat inainte la zid si l-am incheiat peste tot pana la jumatate; si poporului nu-i lipsea ravna de a lucra.
7. Dar Sanbalat, Tobie, Arabii, Amonitii si cei din Asdod, auzind ca se inalta zidurile Ierusalimului, ca sparturile lui au inceput sa se astupe, s-au maniat foarte tare;
8. Si s-au sfatuit impreuna sa vina cu razboi si sa darame Ierusalimul.
9. Atunci noi ne-am rugat Dumnezeului nostru si am pus straja, ca sa ne pazeasca de ei ziua si noaptea.
10. Iudeii insa au zis: “Puterile salahorilor au slabit si moloz e foarte mult; noi nu mai suntem in stare sa facem zidul”.
11. Iar dusmanii nostri graiau: “Nici n-au sa afle, nici n-au sa vada nimic pana cand vom ajunge in mijlocul lor; ii vom ucide si vom face sa inceteze lucrul”.
12. Si dupa ce au venit Iudeii care locuiau langa ei si ne-au spus de vreo zece ori, din toate partile, ca dusmanii nostri au sa navaleasca asupra noastra,
13. Atunci in partile de jos ale cetatii, dupa ziduri, am asezat poporul dupa semintii, cu sabii si cu lanci si cu arcuri.
14. Apoi am cercetat toate si, sculandu-ma, am zis celor mai de seama si capeteniilor si celuilalt popor: “Nu va temeti de ei! Aduceti-va aminte de Domnul cel mare si infricosator si luptati-va pentru fratii vostri, pentru fiii vostri, pentru fiicele voastre, pentru femeile voastre si pentru casele voastre!”
15. Cand au auzit dusmanii nostri ca ne este cunoscut gandul lor, atunci Dumnezeu a risipit planul lor; iar noi ne-am intors cu totii la ziduri, apucandu-ne fiecare de lucrul nostru.
16. Din acea zi jumatate din tinerii mei se indeletniceau cu lucrul, iar jumatate din ei stateau gata de aparare cu lanci, cu scuturi, cu arcuri si cu platose, iar indaratul lor se aflau capeteniile a toata casa lui Iuda.
17. Cei ce lucrau la zid si cei ce carau, cu o mana lucrau, iar cu cealalta tineau lancea.
18. Fiecare din cei ce zideau erau incinsi peste coapsele lor cu sabia si asa lucrau; iar langa mine se afla cel ce suna din trambita.
19. Si eu am zis celor mai insemnati si capeteniilor si poporului de rand: “Lucrul este mult si greu si noi suntem risipiti pe ziduri si departati unii de altii.
20. De aceea sa alergati la mine acolo unde veti auzi sunetul trambitei si Dumnezeul nostru se va lupta pentru noi”.
21. Si asa am lucrat noi, iar jumatate statea cu lancea in mana de la rasaritul soarelui pana seara la iesirea stelelor.
22. Afara de aceasta, tot atunci am mai zis poporului sa ramana toii in Ierusalim cu robii lor, strajuind in timpul noptii, iar in timpul zilei lucrand.
23. Si nici eu, nici fratii mei, nici slugile mele, nici strajerii care ma insotisera, nu s-au dezbracat de haine si fiecare pana si la apa mergea cu sabia in mana”.

CAPITOLUL 5
Neemia opreste camata.

1. Atunci s-a facut murmur mare in popor si intre femei impotriva fratilor lor Iudei.
2. Erau unii care ziceau: “Noi cu fiii si cu fiicele noastre suntem multi, sa ni se dea paine sa ne hranim si sa traim”.
3. Altii ziceau: “Ne-am pus zalog viile si ogoarele si casele noastre, ca sa ne luam paine sa ne astamparam foamea”.
4. Iar altii ziceau: “Noi luam bani cu camata ca sa platim bir regelui, zalogindu-ne viile si ogoarele noastre.
5. Si noi avem acelasi trup ca si fratii vostri si fiii vostri sunt tot asa cum sunt si fiii lor; dar iata ca noi suntem nevoiti sa ne dam fiii si fiicele robi, ba unele din fiicele noastre se si afla in robie. N-avem la indemana nici un mijloc de rascumparare. Si viile noastre si ogoarele noastre sunt in stapanirea altora”.
6. Cand am auzit eu murmurul lor si astfel de vorbe m-am maniat foarte tare.
7. Inima mea s-a tulburat si am dojenit aspru pe cei mai insemnati si pe capetenii. “Voi luati mita de la fratii vostri”, le-am zis eu. Si am facut impotriva lor o adunare mare,
8. Si le-am zis: “Noi, pe cat ne-au ajutat puterile, am rascumparat frati de ai nostri, Iudei, care fusesera vanduti paganilor; iar voi vindeti pe fratii vostri”. Ei insa taceau si nu gaseau raspuns.
9. “Nu faceti bine - am zis eu mai departe. Nu vi se cuvine oare sa umblati in frica lui Dumnezeu, ca sa inlaturati ocara neamurilor vrajmase noua?
10. Si eu, fratii mei si slujitorii mei, le-am dat imprumut si argint si paine, dar n-am mai cerut inapoi.
11. Intoarceti-le dar chiar acum ogoarele, viile, maslinii si casele lor si dobanda argintului, painii, vinului si untdelemnului, pentru care le-ati dat imprumut”.
12. “Se vor intoarce si nu vom mai cere de la ei - zisera ei. Vom face asa cum zici tu”. Atunci am chemat preotii si le-am poruncit sa le ia juramant ca vor face asa.
13. Iar eu mi-am scuturat haina si am zis: “Asa sa scuture Dumnezeu si de casa si de avere pe fiecare om care nu-si va tine cuvantul sau si asa sa fie el scuturat si gol. “Amin” - zise toata adunarea. Atunci am preaslavit pe Dumnezeu si poporul si-a implinit cuvantul.
14. si din ziua aceea in care eu am fost numit guvernator al lor in tara lui Iuda, din anul al douazecilea pana in anul al treizeci si doilea al regelui Artaxerxe, timp de doisprezece ani eu si fratii mei n-am mancat painea de conducator.
15. Iar conducatorii de mai inainte, apasau poporul si luau de la el paine si vin, pe langa cei patruzeci de sicli de argint; ba pana si slugile lor apasau poporul. Eu insa n-am facut asa, pentru ca ma temeam de Dumnezeu.
16. in vremea aceasta eu am mers inainte cu lucrul la zidurile acestea si nici o tarina n-am cumparat si toti slujbasii mei se adunau acolo la lucru.
17. Eu aveam la masa mea pana la o suta cincizeci de oameni, Iudei si capetenii, afara de cei ce veneau la noi de pe la popoarele dimprejur.
18. Si iata ce se gatea in fiecare zi: un bou, sase oi ingrasate si pasari; si la fiecare zece zile se consuma multime de vin de tot felul. Cu toate acestea painea de conducator n-am cerut-o, deoarece poporul acesta avea de dus o munca grea.
19. Dumnezeu sa primeasca tot ce am facut eu spre binele poporului acestuia”.

CAPITOLUL 6
Neemia sfarseste zidirea Ierusalimului.

l. Canaturile portilor inca nu le pusesem, cand a auzit Sanbalat, Tobie, Ghesem Arabul si ceilalti dusmani ai nostri ca eu am reparat zidul si nu a mai ramas nici o spartura in el.
2. Atunci au trimis Sanbalat si Ghesem la mine sa mi se spuna: “Vino sa ne intalnim impreuna intr-unul din satele din Valea Ono!” Caci ei pusesera la cale sa-mi faca rau.
3. Dar eu am trimis la ei robi sa le spuna: “Am de facut un lucru mare si nu pot sa vin, caci lucrul ar inceta, daca l-as lasa si as veni la voi”.
4. De patru ori au trimis ei la mine cu aceeasi poftire si eu le-am raspuns la fel.
5. Atunci a trimis la mine Sanbalat a cincea oara pe slujitorul sau care avea in mana sa o scrisoare deschisa.
6. In ea se scria: “Umbla zvonul printre popoare si spune si Ghesem, cum ca tu si Iudeii v-ati gandit sa va rasculati, pentru care scop si zidesti zidul si vrei sa fii regele lor, dupa aceleasi zvonuri;
7. Si ai fi pus si prooroci, ca sa te vesteasca in Ierusalim si sa-ti zica regele Iudei, si astfel de zvonuri vor ajunge pana la rege. Vino deci sa ne sfatuim impreuna”.
8. Eu insa am trimis sa i se spuna: “Nimic de felul celor ce spui tu n-a fost. Acestea le-ai nascocit tu din capul tau”.
9. Caci toti ne infricoseaza socotind ca ne vom lasa de lucru si zidul nu se va mai face. Dar eu inca si mai mult ma incurajam la lucru si ziceam: “Intareste-ma si acum, Dumnezeule!”
10. Si am mers eu in casa lui Semaia, fiul lui Delaia, fiul lui Mehetabeel, si el, incuindu-se, a zis: “Sa ne adunam in templul lui Dumnezeu, in mijlocul lui, si sa incuiem usile, caci au sa vina sa te ucida, si au sa vina noaptea sa te ucida”.
11. “Se poate oare sa fuga un astfel de om, ca mine? - am raspuns eu. Se poate oare ca unul ca mine sa intre in templu, pentru a ramane cu viata? Nu merg! ”
12. Si am cunoscut ca nu Dumnezeu il trimisese, ci el graia ca un prooroc impotriva mea, pentru ca il cumparasera Tobie si Sanbalat.
13. Si fusese cumparat ca eu sa ma sperii si sa fac asa Si sa gresesc, ca apoi sa aiba lumea parere urata despre mine, si sa fiu prigonit pentru aceasta scadere.
14. Pomeneste, Dumnezeul meu, pe Tobie si pe Sanbalat dupa aceste fapte ale lor; de asemenea si pe proorocita Noadia si pe ceilalti prooroci care au vrut sa ma sperie!
15. Zidul a fost ispravit in ziua a douazeci si cincea a lunii Elul, adica in cincizeci si doua de zile.
16. Cand au auzit de aceasta toti dusmanii nostri si au vazut aceasta toate popoarele cele dimprejurul nostru, s-au smerit foarte mult si au cunoscut ca acest lucru a fost facut de Dumnezeul nostru.
17. Pe langa aceasta, in zilele acelea, cei mai de seama ai Iudei au scris multe scrisori, pe care le-au trimis la Tobie, iar ei primeau scrisori de-ale lui Tobie;
18. Caci multi din Iuda erau cu el in legatura intarita prin juramant, caci el era ginerele lui Secania, fiul lui Arah, iar fiul sau Iohanan luase de nevasta pe fiica lui Mesulam, fiul lui Berechia.
19. Ba imi vorbeau ei si de bunatatea lui si vorbele mele ajungeau la el. Si Tobie trimitea scrisori, ca sa ma sperie.

CAPITOLUL 7
Paza cetatii. Numarul celor intorsi sub Zorobabel.

1. Dupa ce s-a terminat zidul si am pus canaturile si au fost asezati la slujba lor portarii si cantaretii si levitii,
2. Atunci am poruncit fratelui meu Hanani si lui Anania, capetenia cetatii Ierusalimului, caci el cu mult mai mult decat altii era om credincios si temator de Dumnezeu,
3. Si le-am zis: “Sa nu se deschida portile Ierusalimului pana nu rasare soarele, si sa le inchida si sa le incuie in fata voastra”. Si am pus strajeri pe locuitorii Ierusalimului, fiecare cand ii venea randul si fiecare in fata casei sale.
4. Cetatea insa era intinsa si mare, iar popor era putin in ea si case nu se zidisera din nou.
5. Si mi-a dat Dumnezeul meu gand sa aduc pe cei mai mari, pe capetenii si poporul, ca sa fac o numaratoare, dupa spitele neamului lor, si am gasit cartea cu spitele de neam ale celor ce venisera intaia oara, si intr-insa erau scrise urmatoarele:
6. Iata locuitorii tarii care au plecat din robie, unde-i dusese Nabucodonosor, regele Babilonului, si s-au intors la Ierusalim si in Iuda, asezandu-se fiecare in cetatea sa,
7. Impreuna venind cu Zorobabel: Iosua, Neemia, Azaria, Raamia, Nahamani, Mardoheu, Bilsan, Misperet, Bigvai, Nehum si Baana. Numarul poporului lui Israel:
8. Fiii lui Fares, doua mii o suta saptezeci si doi;
9. Fiii lui Sefatia, trei sute saptezeci si doi;
10. Fiii lui Arah, sase sute cincizeci si doi;
11. Fiii lui Pahat-Moab, din urmasii lui Iosua si Ioab, doua mii opt sute optsprezece;
12. Fiii lui Elam, o mie doua sute cincizeci si patru;
13. Fiii lui Zatu, opt sute patruzeci si cinci;
14. Fiii lui Zacai, sapte sute saizeci;
15. Fiii lui Binui, sase sute patruzeci si opt;
16. Fiii lui Bebai, sase sute douazeci si opt;
17. Fiii lui Azgad, doua mii trei sute douazeci si doi;
18. Fiii lui Adonicam, sase sute saizeci si sapte;
19. Fiii lui Bigvai, doua mii saizeci si sapte;
20. Fiii lui Adin, sase sute cincizeci si cinci;
21. Fiii lui Ater, din familia lui Iezechia, nouazeci si opt;
22. Fiii lui Hasum, trei sute douazeci si opt;
23. Fiii lui Betai, trei sute douazeci si patru;
24. Fiii lui Harif, o suta doisprezece;
25. Ghibeonitii, nouazeci si cinci;
26. Oameni din Betleem si Netofa, o suta optzeci si opt;
27. Oameni din Anatot, o suta douazeci si opt;
28. Oameni din Bet-Azmavet, patruzeci si doi;
29. Oameni din Chiriat-Iearim, din Chefira si din Beerot, sapte sute patruzeci si trei;
30. Oameni din Rama si din Gheba, sase sute douazeci si unu;
31. Oameni din Micmas, o suta douazeci si doi;
32. Oameni din Betel si din Ai, o suta douazeci si trei;
33. Oameni din celalalt Nebo, cincizeci si doi;
34. Fiii celuilalt Elam, o mie doua sute cincizeci si patru;
35. Fiii lui Harim, trei sute douazeci;
36. Ierihoneni, trei sute patruzeci si cinci;
37. Lodieni, Hadidieni si oameni din Ono, sapte sute douazeci si unu.
38. Fiii lui Senaa, trei mii noua sute treizeci.
39. Preotii: fiii lui Iedaia, din casa lui Iosif, noua sute saptezeci si trei;
40. Fiii lui Imer, o mie cincizeci si doi;
41. Fiii lui Pashur, o mie doua sute patruzeci si sapte;
42. Fiii lui Harim, o mie saptesprezece;
43. Levitii: fiii lui Iosua si ai lui Cadmiel, din casa lui Hodavia, saptezeci si patru.
44. Cantaretii: fiii lui Asaf, o suta patruzeci si opt.
45. Portarii: fiii lui Salum, fiii lui Ater, fiii lui Talmon, fiii lui Acuv, fiii lui Hatita, fiii lui Sobai, o suta treizeci si opt.
46. Cei incredintati templului: fiii lui Tiha, fiii lui Hasufa, fiii lui Tabaot,
47. Fiii lui Cheros, fiii lui Sia, fiii lui Padon,
48. Fiii lui Lebana, fiii lui Hagaba, fiii lui Salmai,
49. Fiii lui Hanan, fiii lui Ghidel, fiii lui Gahar,
50. Fiii lui Reaia, fiii lui Retin, fiii lui Necoda,
51. Fiii lui Gazam, fiii lui Uza, fiii lui Paseah,
52. Fiii lui Besai, fiii lui Meunim, fiii lui Nefisim,
53. Fiii lui Bacbuc, fiii lui Hacufa, fiii lui Harhur,
54. Fiii lui Batlit, fiii lui Mehida, fiii lui Harsa,
55. Fiii lui Barcos, fiii lui Sisera, fiii lui Tamah,
56. Fiii lui Netiah, fiii lui Hatifa.
57. Fiii robilor lui Solomon: fiii lui Sotai, fiii lui Soferet, fiii lui Perida;
58. Fiii lui Iaala, fiii lui Darcon, fiii lui Ghidel;
59. Fiii lui Sefatia, fiii lui Hatil, fiii lui Pocheret-Hatebaim, fiii lui Amon.
60. Netineii si fiii robilor lui Solomon in total erau trei sute nouazeci si doi.
61. Iata acum si cei ce au plecat din Tel-Melah, din Tel-Harsa, din Cherub-Adon si din Imer, si care n-au putut sa-si arate nici casa din care se trag, nici semintia, pentru a dovedi ca sunt Israeliti:
62. Fiii lui Delaia, fiii lui Tobie, fiii lui Necoda, sase sute patruzeci si doi.
63. Si dintre preoti: fiii lui Hobaia, fiii lui Hacot, fiii lui Barzilai, care a luat de sotie una din fiicele lui Barzilai Galaaditul si a primit numele acesteia.
64. Ei si-au cautat spita neamului lor, dar nu si-au gasit-o, si au fost scosi din preotie;
65. Si guvernatorul le-a zis sa nu manance din lucrurile de mare sfintenie pana nu se va ridica un preot cu Urim si Tumim.
66. Adunarea intreaga a fost de patruzeci si doua de mii trei sute saizeci de suflete,
67. Afara de robi si roabe, care erau in numar de sapte mii trei sute treizeci si sapte. Printre ei se mai aflau doua sute patruzeci si cinci de cantareti si cantarete.
68. Ei aveau sapte sute treizeci si sase de cai, doua sute patruzeci si cinci de catari,
69. Patru sute treizeci si cinci camile si sase mii sapte sute douazeci asini.
70. Unii capi de familie au facut daruri pentru lucru. Tirsata a dat la vistierie o mie de drahme de aur, cincizeci de cupe si cinci sute treizeci vesminte preotesti.
71. Capeteniile caselor au dat in vistieria lucrarilor douazeci de mii de drahme de aur si doua mii doua sute mine de argint. Celalalt popor a dat douazeci de mii de drahme de aur si doua mii de mine de argint si saizeci si sapte de vesminte preotesti.
72. Preotii si levitii, portarii, cantaretii si oamenii din popor, cei incredintati templului si tot Israelul s-au asezat in cetatile lor.
73. Si cand a sosit luna a saptea, fiii lui Israel se aflau prin cetatile lor.

CAPITOLUL 8
Neemia si Ezdra citesc si talcuiesc legea. Sarbatoarea corturilor.

l. Atunci s-a adunat tot poporul ca un singur om in piata cea din fata Portii Apelor si a zis lui Ezdra carturarul sa aduca el cartea legii lui Moise pe care a dat-o Domnul lui Israel.
2. Si carturarul Ezdra a adus legea inaintea adunarii, care era alcatuita din barbati si din femei si din toti acei ce erau in stare sa inteleaga. Aceasta s-a facut in ziua intai a lunii a saptea.
3. Si a citit Ezdra din carte de dimineata pana la amiaza in piata cea de dinaintea Portii Apelor, inaintea barbatilor si femeilor si a celor ce erau in stare sa priceapa si tot poporul a fost cu luare-aminte la citirea cartii legii.
4. Ezdra carturarul statea sus pe un podet de lemn, facut anume pentru acest prilej. Alaturi de el, la dreapta lui, stateau Matitia, Sema, Anaia, Urie, Hilchia si Maaseia; iar la stanga lui se aflau Pedaia, Misael, Malchia, Hasum, Hasbadana, Zaharia si Mesulam.
5. Si a deschis Ezdra cartea inaintea ochilor a tot poporul, caci el se afla mai sus decat tot poporul si cand a deschis el cartea, tot poporul statea in picioare in piata.
6. Mai intai Ezdra a binecuvantat pe Domnul, marele Dumnezeu si tot poporul, ridicandu-si mainile, a raspuns: Amin, Amin! Si plecandu-se, s-a inchinat inaintea Domnului pana la pamant.
7. Apoi Iosua, Bani, Serebia, Iamin, Acub, Sabetai, Hodia, Maaseia, Chelita, Azaria, Iozabad, Hanan, Pelaia, si levitii au talcuit poporului legea, stand fiecare la locul lui.
8. Ei citeau lamurit bucati din cartea legii lui Dumnezeu, iar bucatile citite le lamureau si poporul intelegea cele ce se citeau.
9. Atunci Neemia, guvernatorul, Ezdra preotul si carturarul, si levitii care invatau poporul au zis catre tot poporul: “Ziua aceasta este inchinata Domnului Dumnezeului vostru, sa nu fiti tristi, nici sa plangeti! Caci tot poporul plangea, auzind cuvintele legii.
10. Ci mergeti de mancati carne grasa si beti vin dulce - adaugara ei - si trimiteti parte si celor ce n-au nimic gatit, caci ziua aceasta este sfintita Domnului nostru. Nu fiti tristi, caci bucuria Domnului va fi puterea voastra”.
11. Si au linistit levitii tot poporul, zicand: “Taceti, caci ziua aceasta este sfanta. Nu fiti tristi!”
12. Si tot poporul s-a dus sa manance si sa bea si sa trimita parti celor ce nu aveau si sa faca veselie mare; caci intelesesera ei cuvintele ce li se talcuisera.
13. A doua zi, capii familiilor din tot poporul, preotii si levitii se stransesera imprejurul lui Ezdra carturarul, ca sa asculte talmacirea cuvintelor legii.
14. Si au gasit ei scris in legea pe care Domnul a dat-o lui Moise, ca fiii lui Israel in timpul sarbatorilor din luna a saptea trebuie sa locuiasca in corturi.
15. Si au vestit aceasta in toate cetatile lor si in Ierusalim, zicand: “Duceti-va de cautati, in munte, crengi de maslin salbatic, de mirt, de finici si de tufari si faceti corturi cum este scris”.
16. Atunci poporul s-a dus sa caute crengi si a facut fiecare cort pe acoperisul casei lor, in curtea sa, in curtea templului Domnului si in piata de dinaintea Portii Apelor si in piata de dinaintea Portii lui Efraim.
17. Toata obstea celor ce se intorsesera din robie si-a facut corturi si a stat in ele. Din zilele lui Iosua, fiul lui Navi, pana in ziua aceasta, fiii lui Israel nu mai fusesera asa. Si a fost bucurie foarte mare.
18. Si s-a citit din cartea legii Domnului in fiecare zi, din cea dintai zi pana la cea din urma. Si au tinut sarbatoarea sapte zile iar a opta zi au facut o adunare sarbatoreasca, dupa randuiala.

CAPITOLUL 9
Pocainta intregului popor.

1. In ziua de douazeci si patru a acestei luni s-au adunat toti fiii lui Israel, imbracati cu sac si cu capetele presarate cu cenusa, ca sa posteasca.
2. Si osebindu-se cei ce erau din neamul lui Israel de toti cei de alt neam, au venit de si-au marturisit pacatele lor si faradelegile parintilor lor.
3. Si dupa ce s-au asezat la locurile lor, li s-a citit din cartea legii Domnului Dumnezeului lor un sfert de zi, iar alt sfert de zi si-au marturisit pacatele lor si s-au inchinat Domnului Dumnezeului lor.
4. Apoi Iosua, Binui, Cadmiel, Sebania, Buni, Serebia, Baani si Chenani s-au urcat pe podetul levitilor si au strigat cu glas mare catre Domnul Dumnezeul lor;
5. Si levitii Iosua, Cadmiel, Bani, Hasabneia, Serebia, Hodia, Sebania si Petahia au zis: “Sculati-va si binecuvantati pe Domnul Dumnezeul vostru din veac in veac!” “Dumnezeule - a zis Ezdra - slaveasca-se numele Tau cel slavit si mai presus de urice lauda si slavire!
6. Numai Tu esti Domn si numai Tu ai facut cerurile, cerurile cerurilor si toata ostirea lor, pamantul si toate cele de pe el, marile si toate cele ce se cuprind in ele; Tu dai viata la toate si tie se inchina ostirea cerurilor.
7. Tu, Doamne Dumnezeule ai ales pe Avram, l-ai scos din Urul Caldeii si i-ai dat numele de Avraam.
8. Tu ai gasit ca inima lui e credincioasa inaintea Ta, Tu ai facut legamant cu el si Tu ai fagaduit sa dai urmasilor lui tara Canaanului, a Heteilor, a Amoreilor, a Ferezeilor, a Iebuseilor si a Ghergheseilor; si Tu Ti-ai tinut cuvantul, pentru ca Tu esti drept.
9. Tu ai vazut necazul parintilor nostri in Egipt si ai auzit strigatele lor la Marea Rosie.
10. Tu ai facut semne si minuni inaintea lui Faraon, impotriva tuturor slugilor lui si impotriva intregului popor din tara lui, pentru ca Tu ai vazut cu cata rautate s-au purtat ei cu parintii nostri si ti-ai facut nume pana in ziua de astazi.
11. Tu ai despartit marea inaintea parintilor nostri si au trecut prin mijlocul marii ca pe uscat, dar i-ai cufundat in adanc, cum se cufunda o piatra in apa, pe cei ce-i urmareau.
12. Tu i-ai povatuit ziua cu stalp de nor si noaptea cu stalp de foc si le-ai luminat calea pe care aveau sa mearga.
13. Tu Te-ai pogorat pe muntele Sinai, le-ai grait din inaltimea cerurilor si le-ai dat porunci drepte; legi ale adevarului, invataturi si oranduiri minunate.
14. Tu le-ai aratat odihna Ta cea sfanta si le-ai scris prin Moise, sluga Ta, porunci, randuieli si lege.
15. Tu le-ai dat din inaltimea cerului paine, cand au flamanzit si le-ai scos apa din piatra, cand au insetat, si le-ai zis sa intre si sa mosteneasca tara pe care cu juramant le-ai fagaduit-o.
16. Dar parintii nostri s-au indaratnicit si si-au invartosat cerbicia lor; n-au ascultat poruncile Tale, nici s-au supus si au uitat minunile pe care le-ai facut pentru ei.
17. Invartosatu-si-au cerbicia lor si in razvratirea lor si-au ales o capetenie, ca sa se intoarca in robia lor; dar Tu, fiind Dumnezeu iubitor si iertator, negrabnic la manie si bogat in mila si indurare, nu i-ai parasit.
18. Chiar cand si-au facut un vitel turnat si au zis: “Iata dumnezeul tau care te-a scos din Egipt!” si s-au dedat la hule mari impotriva Ta,
19. In nemarginita Ta indurare, nu i-ai parasit in pustiu si stalpul de nor n-a incetat sa-i calauzeasca ziua in calea lor, nici stalpul de foc sa le lumineze noaptea drumul ce faceau.
20. Trimisu-le-ai Duhul Tau cel bun, ca sa-i intelepteasca; nu ai lipsit gura lor de mana Ta si in setea lor le-ai dat apa.
21. Timp de patruzeci de ani i-ai hranit in pustie si nimic nu le-a lipsit; hainele lor nu s-au invechit, nici incaltamintele lor nu s-au rupt.
22. Le-ai dat regate si popoare le-ai impartit si au pus stapanire pe tara lui Sihon, regele Hesbonului si pe pamantul lui Og, regele Vasanului.
23. Tu ai inmultit pe fiii lui ca stelele cerului si i-ai dus in tara de care ai spus parintilor lor ca o vor mosteni.
24. Si fiii lor au intrat si au mostenit tara aceea; ai supus inaintea lor pe locuitorii pamantului aceluia, pe Canaanei si i-ai dat pe acestia in mana lor cu regele si cu tot poporul bastinas, ca sa le faca ce vor vrea.
25. Si s-au facut ei stapani peste cetati tari si peste pamantul roditor, peste case pline de toate bunatatile, fantani sapate in piatra, vii, maslini si pomi roditori din belsug; si au mancat si s-au saturat si s-au ingrasat traind in desfatari prin bunatatea Ta.
26. Dar ei s-au ridicat si s-au razvratit impotriva Ta; au aruncat legea Ta la spate; pe proorocii Tai care-i indemnau sa se intoarca la Tine i-au ucis; si ti-au adus hule mari.
27. Atunci Tu i-ai dat in mainile vrajmasilor lor, care i-au apasat. Dar in vremea necazului lor au strigat catre Tine si Tu i-ai auzit din inaltimea cerurilor si, in mila Ta cea mare, le-ai trimis izbavitori ca sa-i izbaveasca din mainile vrajmasilor lor.
28. Iar daca s-au odihnit, au inceput iar sa faca rau inaintea Ta. Atunci Tu i-ai dat din nou in mana vrajmasilor lor ca sa-i stapaneasca. Si ei din nou au strigat catre Tine si Tu i-ai auzit din inaltimea cerurilor si, in mila Ta cea mare, i-ai izbavit de multe ori.
29. I-ai povatuit sa se intoarca la legea Ta, dar ei s-au indaratnicit si n-au ascultat poruncile Tale, ci au pacatuit impotriva poruncilor care dau viata celui ce le implineste si si-au indarjit spinarea lor si cerbicia lor si-au invartosat-o si nu s-au supus.
30. Tu insa, asteptand intoarcerea lor, i-ai ingaduit multi ani si le-ai desteptat luarea-aminte prin Duhul Tau si prin proorocii Tai, dar ei nu si-au plecat urechea. Atunci i-ai dat in mana popoarelor straine.
31. Dar, in mila Ta cea mare, nu i-ai starpit, nici nu i-ai parasit, caci Tu esti un Dumnezeu milos si indurat.
32. Si acum, Dumnezeul nostru, Dumnezeul cel mare, puternic si infricosator, Cel ce tii legamantul Tau si faci mila, nu socoti ca putin lucru suferintele ce am indurat noi, regii nostri, capeteniile noastre, preotii nostri, proorocii nostri, parintii nostri si tot poporul Tau din vremea regilor Asiriei pana in ziua aceasta.
33. Tu esti drept in toate cate ne-au ajuns, caci Tu ai fost credincios, iar noi am facut rau.
34. Regii nostri, capeteniile noastre, preotii nostri si parintii nostri n-au pazit legea Ta si n-au luat aminte nici la poruncile Tale, nici la indemnurile ce le-ai dat.
35. Cat au fost in regatul lor in mijlocul binefacerilor Tale, intr-o tara larga si roditoare pe care le-ai dat-o Tu, ei nu ti-au slujit tie, nici nu s-au intors de la faptele lor cele urate.
36. Si astazi iata suntem robi si tara ce Tu ai dat-o parintilor nostri, ca sa se bucure de roadele ei si de bunatatile ei,
37. Ea isi inmulteste astazi roadele pentru regii carora ne-ai supus pentru pacatele noastre. Ei domnesc peste noi si peste vitele noastre, dupa bunul lor plac si noi ne aflam in necaz mare.
38. Pentru toate acestea facem legamant pe care si noi insine cu iscalitura, si capeteniile, levitii si preotii nostri il intaresc cu pecetea”.

CAPITOLUL 10
Pecetluirea legamantului celui nou.

l. Iata acum si cei care si-au pus pecetea lor: Neemia guvernatorul, fiul lui Hacalia;
2. Preotii: Sedechia, Seraia, Azaria, Ieremia,
3. Pashur, Amaria, Malchia,
4. Hatus, Sebania, Maluc,
5. Harim, Meremot, Obadia,
6. Daniel, Ghineton, Baruc,
7. Mesulam, Abia, Miamin,
8. Maazia, Bilgai, Semaia.
9. Levitii: Iosua, fiul lui Azania, Binui, din fiii lui Henadad, Cadmiel;
10. Si fratii lor: Sebania, Hodia, Chelita, Pelaia, Hanan,
11. Mica, Rehob, Hasabia,
12. Zacur, Serebia, Sebania,
13. Hodia, Bani, Beninu.
14. Capeteniile poporului: Paros, Pahat-Moab, Elam, Zatu, Bani,
15. Buni, Azgad, Bebai,
16. Adonia, Bigvai, Adin,
17. Ater, Iezechia, Azur,
18. Hodia, Hasum, Betai,
19. Harif, Anatot, Nebai,
20. Magpias, Mesulam, Hezir,
21. Mesezabeel, Tadoc, Iadua,
22. Pelatia, Hanan, Anaia,
23. Hozea, Hanania, Hasub,
24. Halohes, Pileha, Sobec,
25. Rehum, Hasabna, Maaseia,
26. Ahia, Hanan, Anan,
27. Maluc, Harim, Baana.
28. Celalalt popor: preoti, leviti, portari, cantareti, cei incredintati templului si toti cei ce s-au despartit de popoarele straine, ca sa urmeze legea lui Dumnezeu, femeile lor, baietii lor si fetele lor, toti cei ce erau in stare sa priceapa si sa inteleaga
29. S-au unit cu fratii si cu capeteniile lor si au fagaduit cu blestem si juramant si au jurat sa se poarte dupa legea lui Dumnezeu, data prin Moise, sluga lui Dumnezeu, sa pazeasca si sa implineasca toate poruncile Domnului, Stapanul nostru, hotararile si legile Lui.
30. Am fagaduit sa nu dam fetele noastre popoarelor tarii, nici sa luam fetele lor pentru feciorii nostri;
31. Sa nu cumparam nimic in ziua de odihna, in zilele de sarbatoare de la popoarele din tara, cand ne vor aduce in acele zile de vanzare marfuri sau orice bucate; iar in anul al saptelea sa iertam toate datoriile.
32. Am luat de asemenea indatorirea sa dam a treia parte de siclu, pe an, pentru slujbele templului Dumnezeului nostru.
33. Pentru painile punerii inainte, pentru jertfa cea necontenita, pentru arderile de tot necontenite, care se fac in zile de odihna, la luna noua si la sarbatori, pentru lucrurile sfinte, pentru jertfa de iertare, spre curatirea lui Israel, si pentru tot ce se savarseste in templul Dumnezeului nostru.
34. Apoi au tras la sorti preotii, levitii si poporul, dupa casele noastre parintesti, ca sa se stie cine si cand trebuie sa aduca in fiecare an, la anumita vreme, lemne in templul Dumnezeului nostru, spre a se arde pe altarul Domnului Dumnezeului nostru, dupa cum este scris in lege.
35. Am mai hotarat sa mai ducem in fiecare an la templul Domnului parga din roadele pamantului nostru si parga din roadele tuturor pomilor;
36. Sa aducem la templul Dumnezeului nostru, preotilor care fac slujbele in templul Dumnezeului nostru, pe intaiul nascut dintre fiii nostri si dintre dobitoacele noastre, cum este scris in lege, si pe intaiul-nascut al vitelor noastre mari si marunte;
37. Sa aducem la preoti, in vistieria templului Dumnezeului nostru, parga din aluatul nostru si ofrandele noastre de fructe din tot pomul, din vin si untdelemn, si sa dam dijma pentru pamantul nostru levitilor, care au dreptul sa o ia in toate cetatile de pe pamanturile lucrate de noi.
38. Un preot, fiu al lui Aaron, va fi cu levitii, cand acestia vor lua zeciuiala; si din zeciuiala luata, levitii vor duce zeciuiala in templul Dumnezeului nostru, in odaile vistieriei.
39. Caci in aceste odai atat fiii lui Israel, cat si fiii levitilor trebuie sa aduca prinoase de paine, de vin si de untdelemn. Acolo sunt casele sfinte si stau preotii care slujesc si portarii si cantaretii. Astfel noi nu vom lasa in parasire templul Dumnezeului nostru.

CAPITOLUL 11
Impartirea locuitorilor in Ierusalim si in celelalte cetati.

l. Capeteniile poporului s-au asezat in Ierusalim, iar celalalt popor a tras sorti, ca a zecea parte din ei sa locuiasca in sfanta cetate a Ierusalimului, iar celelalte noua parti sa ramana in celelalte cetati.
2. Si a binecuvantat poporul pe toti cei ce s-au invoit de buna voie sa se aseze in Ierusalim.
3. Iata capeteniile tarii care s-au asezat in Ierusalim si in cetatile lui Iuda, locuind fiecare pe mosia sa, in cetatea sa: Israelitii, preotii si levitii, cei incredintati templului si urmasii slujitorilor lui Solomon.
4. In Ierusalim s-au asezat din fiii lui Iuda si din fiii lui Veniamin. Din fiii lui Iuda s-au asezat: Ataia, fiul lui Uzia, fiul lui Zaharia, fiul lui Amaria, fiul lui Sefatia, fiul lui Mahalaleel din fiii lui Fares,
5. Si Maaseia, fiul lui Baruc, fiul lui Col-Hoze, fiul lui Hazaia, fiul lui Adaia, fiul lui Ioiarib, fiul lui Zaharia, fiul lui Siloni.
6. Fiii lui Fares care s-au asezat in Ierusalim erau in total patru sute saizeci si opt de oameni de oaste.
7. Iata acum fiii lui Veniamin: Salu, fiul lui Mesulam, fiul lui Ioed, fiul lui Pedaia, fiul lui Colaia, fiul lui Maaseia, fiul lui Itiel, fiul lui Isaia,
8. Apoi Gabai si Salai, noua sute douazeci si opt.
9. Ioil, fiul lui Zicri, era capetenia lor, iar Iuda, fiul lui Senua, era a doua capetenie a cetatii.
10. Din preoti: Iedaia, fiul lui Ioiarib, si Iachin,
11. Seraia, fiul lui Hilchia, fiul lui Mesulam, fiul lui Tadoc, fiul lui Meraiot, fiul lui Ahitub, capetenia templului Domnului;
12. Si fratii lor, care se indeletnicesc cu slujba in templul Domnului, opt sute douazeci si doi; Adaia, fiul lui Ieroham, fiul lui Pelalia, fiul lui Amti, fiul lui Zaharia, fiul lui Pashur, fiul lui Malchia,
13. Si fratii sai, capeteniile caselor parintesti, doua sute patruzeci si doi; si Amasai, fiul lui Azareel, fiul lui Ahzai, fiul lui Mesilemot, fiul lui Imer,
14. Si fratii lor, barbati de oaste, o suta douazeci si opt; Zabdiel, fiul lui Ghedolim, era capetenia lor.
15. Dintre leviti: Semaia, fiul lui Hasub, fiul lui Azricam, fiul lui Hasabia, fiul lui Buni,
16. Sabetai si Iozabad, capetenii ale levitilor pentru treburile din afara ale templului lui Dumnezeu;
17. Matania, fiul lui Mica, fiul lui Zabdi, fiul lui Asaf, capetenia care incepea laudele in timpul rugaciunii, si Bacbuchia, al doilea intre fratii sai si Abda, fiul lui Samua, fiul lui Galal, fiul lui Iedutun.
18. Toti levitii in cetatea sfanta erau doua sute optzeci si patru.
19. Portarii: Acub, Talmon si fratii lor, pazitorii portilor, o suta saptezeci si doi.
20. Ceilalti Israeliti, preoti si leviti, se asezara in toate cetatile lui Iuda, fiecare la mosia sa.
21. Cei incredintati templului se asezara pe colina si aveau de capetenie pe Tiha si Ghispa.
22. Capetenia levitilor la Ierusalim era Uzi, fiul lui Bani, fiul lui Hasabia, fiul lui Matania, fiul lui Mica, dintre fiii lui Asaf, cantareti insarcinati sa faca slujba la templul lui Dumnezeu;
23. Caci pentru cantareli era o porunca din partea regelui, prin care li se hotara o plata anumita pe fiecare zi.
24. Petahia, fiul lui Mesezabeel din fiii lui Zerah, fiul lui Iuda, era imputernicit de rege pentru toate nevoile poporului.
25. Iar dintre cei ce traiesc in sate pe tarinile lor, fii de ai lui Iuda, s-au asezat la Kiriat-Arba si in satele ce tineau de el; la Dibon si in satele ce tineau de el; la Iecabteel si in satele lui;
26. La Iesua, la Molada, la Bet-Pelet;
27. La Hatar-Sual, la Beer-Seba si in satele ce tineau de ea;
28. La Ticlag, la Mecona si in satele ce tineau de ea;
29. La En-Rimon, la Torea, la Iarmut;
30. La Zanoah, la Adulam si in satele ce tineau de el; la Lachis si in tarinile ce tineau de el; la Azeca si in satele ce tineau de el; s-au asezat ei de la Beer-Seba pana la Ghe-Hinom.
31. Fiii lui Veniamin s-au asezat, incepand de la Gheba: in Micmas, in Aia, in Betel si in satele lui;
32. In Anatot, in Nob, in Anania,
33. In Hator, in Rama, in Ghitaim,
34. In Hadid, in Teboim, in Nebalat,
35. In Lod, in Ono si in Gheharasim.
36. Erau si leviti care aveau tarini in Veniamin, cu toate ca erau socotiti in partea lui Iuda.

CAPITOLUL 12
Numele preotilor si levitilor. Sfintirea cetatii. Randul ingrijitorilor de cele sfinte.

1. Iata preotii si levitii care au venit cu Zorobabel, fiul lui Salatiel, si cu Iosua: Seraia, Ieremia, Ezdra,
2. Amaria, Maluc, Hatus,
3. Secania, Rehum, Meremot,
4. Ido, Ghineton, Abia,
5. Miiamin, Moadia, Bilga,
6. Semaia, Ioiarib, Iedaia,
7. Salu, Amoc, Hilchia, Iedaia. Acestia au fost capeteniile preotilor si ale fratilor lor in vremea lui Iosua.
8. Levitii au fost: Iosua, Binui, Cadmiel, Serebia, Iuda, Matania, care impreuna cu fratii sai conducea pe cantareli in timpul slujbelor de lauda;
9. Bacbuchia si Uni, care impreuna cu fratii lor cantau de cealalta parte.
10. Iosua a nascut pe Ioachim, Ioachim a nascut pe Eliasib, Eliasib a nascut pe Ioiada;
11. Ioiada a nascut pe Iohanan, Iohanan a nascut pe Iadua.
12. In zilele lui Ioachim, preoti, capetenii de familii, erau: Meraia pentru casa lui Seraia; Hanania pentru casa lui Ieremia;
13. Mesulam pentru casa lui Ezdra; Iohanan pentru casa lui Amaria;
14. Ionatan pentru casa lui Maluc, Iosif pentru casa lui Secania;
15. Adna pentru casa lui Harim; Helcai pentru casa lui Meremot;
16. Zaharia pentru casa lui Ido; Mesulam pentru casa lui Ghineton;
17. Zicri pentru casa lui Abia; Piltai pentru casa lui Miiamin si Moadia;
18. Samua pentru casa lui Bilga; Ionatan pentru casa lui Semaia;
19. Matanai pentru casa lui Ioiarib; Uzi pentru casa lui Iedaia;
20. Calai pentru casa lui Salai; Eber pentru casa lui Amoc;
21. Hasabia pentru casa lui Hilchia; Natanael pentru casa lui Iedaia.
22. In zilele lui Eliasib, ale lui Ioiada, ale lui Iohanan si ale lui Iadua, levitii, capetenii de case, au fost inscrisi cu preotii pana la domnia lui Darie Persanul;
23. Fiii lui Levi, capetenii de familie, au fost inscrisi in cartea Cronicilor pana in timpul lui Iohanan, nepot de fiu al lui Eliasib;
24. Capeteniile levitilor erau deci: Hasabia, Serebia si Iosua, fiul lui Cadmiel; iar fratii lor alcatuiau ceata a doua pentru a lauda si a slavi numele lui Dumnezeu, dupa randuiala lui David, omul lui Dumnezeu, raspunzand o ceata celeilalte.
25. Matania, Bacbuchia si Obadia, Mesulam, Talmon si Acub aveau slujba de portari si strajuiau cand se aduna poporul inaintea portii.
26. Acestia au trait pe vremea lui Ioachim, fiul lui Iosua, fiul lui Iotadac si pe timpul lui Neemia guvernatorul si al preotului si carturarului Ezdra.
27. La sfintirea zidului Ierusalimului inca s-au chemat levitii din toate locurile, poruncindu-li-se sa vina la Ierusalim pentru savarsirea sfintirii si pentru sarbatoarea vesela cu doxologii si cantari, in sunetul chimvalelor, lirelor si harfelor.
28. Cei din neamul cantarelilor s-au adunat din imprejurimile Ierusalimului si din cetatile netofatiene,
29. Din Bet-Ghilgal, din sesurile Ghebei, din Azmavet, caci cantaretii isi facusera satele in apropiere de Ierusalim.
30. Si preotii si levitii s-au curatit si au sfintit poporul, portile si zidurile.
31. Si am suit eu capeteniile lui Iuda pe ziduri si am pus doua coruri mari pentru cantarea de lauda; unul din ele s-a asezat in partea dreapta a zidului, spre poarta Gunoiului.
32. In urma lor mergeau Hosaia si jumatate din capeteniile lui Iuda:
33. Azaria, Ezdra si Mesulam;
34. Iuda, Veniamin, Semaia si Ieremia;
35. Iar dintre fiii preotilor mergeau cu trambite: Zaharia, fiul lui Ionatan, fiul lui Semaia, fiul lui Matania, fiul lui Mica, fiul lui Zacur, fiul lui Asaf,
36. Si fratii lui: Semaia, Azareel, Milalai, Ghilalai, Maai, Natanael, Iuda si Hanani cu instrumentele muzicale ale lui David, omul lui Dumnezeu, iar inaintea lor se afla carturarul Ezdra.
37. La Poarta Izvorului, in fata lor, s-au urcat pe treptele scarii de la cetatea lui David, care ducea pe zidul de deasupra casei lui David, pana la Poarta Apelor, spre rasarit.
38. Al doilea cor s-a indreptat in cealalta parte, si dupa el am mers eu si jumatate din popor si am inaintat pe zid de la turnul Cuptoarelor si pana la zidul cel lat,
39. Si de la Poarta Efraim, am trecut pe langa poarta veche si Poarta Pestilor, pe langa turnul lui Hananeel, pe langa turnul Mea spre Poarta Oilor si ne-am oprit la Poarta inchisorii.
40. Apoi amandoua corurile au mers la templul lui Dumnezeu. Si am facut acelasi lucru si noi, eu si capeteniile care erau cu mine
41. Si preotii: Eliachim, Maaseia, Miniamin, Mica, Elioenai, Zaharia, Hanania cu trambite,
42. Maaseia, Semaia, Eleazar, Uzi, Iohanan, Malchia, Elam si Ezer. Cantaretii cantau sub conducerea lui Izrahia.
43. Si s-au adus in ziua aceea multime de jertfe si s-au veselit, caci Dumnezeu daduse poporului pricina mare de bucurie. Si femeile si copiii s-au veselit, iar strigatele lor de bucurie din Ierusalim se auzeau pana departe.
44. In aceeasi zi au fost pusi oameni supraveghetori la camarile unde aveau sa se aduca prinoasele, parga si zeciuielile, si au fost imputerniciti sa adune din tarinile din jurul cetatilor partile hotarate prin lege pentru preoti si leviti. Si Iudeii s-au bucurat cand au vazut pe preoti si pe leviti la slujba lor,
45. Indeplinind toate cele pentru slujba dumnezeiasca si pentru curatire. Cantaretii si portarii si-au indeplinit datoria lor dupa porunca lui David si a lui Solomon, fiul lui;
46. Inca de demult, din zilele lui David si Asaf se hotarasera capeteniile cantaretilor si cantarile cele de lauda si de multumire in cinstea lui Dumnezeu.
47. In zilele lui Zorobabel si Neemia, tot Israelul dadea parte cantaretilor si portarilor pentru fiecare zi; si dadeau levitilor darurile sfintite, si levitii le dadeau de asemenea darurile sfintite urmasilor lui Aaron.

CAPITOLUL 13
Ravna lui Neemia pentru indreptarea obiceiurilor.

l. In acea zi s-a citit din cartea lui Moise in auzul poporului si s-a gasit scris in ea ca Amonitul si Moabitul nu pot fi primiti niciodata in adunarea lui Dumnezeu,
2. Pentru ca ei n-au intampinat pe fiii lui Israel cu paine si apa si pentru ca au tocmit impotriva lor pe Valaam, ca sa-i blesteme, dar Dumnezeul nostru a schimbat blestemul in binecuvantare.
3. Si auzind aceasta lege, a despartit Israel tot ce era strain.
4. Dar inainte de aceasta, preotul Eliasib, mai-marele peste camarile templului Dumnezeului nostru, si ruda cu Tobie,
5. Randuise pentru acesta o odaie mare, unde mai inainte se puneau prinoasele, tamaia, vasele sfinte, zeciuiala de paine, de vin si de untdelemn, ce era hotarata pentru leviti, cantareti, portari, si ceea ce se cuvenea preotilor.
6. Eu nu eram la Ierusalim cand s-au facut toate acestea, pentru ca ma intorsesem la rege, in anul al treizeci si doilea al domniei lui Artaxerxe, regele Babilonului.
7. Si la sfarsitul acestui an, am capatat de la rege invoirea de a veni la Ierusalim, si am aflat de raul ce a facut Eliasib, dand lui Tobie o camara in curtea templului lui Dumnezeu.
8. Si mi-a parut foarte rau de acestea si am aruncat afara din camara toate lucrurile care erau ale lui Tobie, dand porunca sa fie sfintite camarile.
9. Si am pus din nou lucrurile templului lui Dumnezeu, prinoasele si tamaia.
10. Am mai inteles de asemenea ca partile ce se cuveneau levitilor nu le fusesera date si ca levitii si cantaretii, insarcinati sa faca slujba, fugisera pe la tarinile lor.
11. De aceea am mustrat pe capetenii si am zis: “Pentru ce a fost parasit templul lui Dumnezeu?” Si i-am adunat pe leviti si pe cantareti si i-am pus la locurile lor.
12. Atunci toti Iudeii au inceput a aduce la camara zeciuiala de paine, de vin si de untdelemn;
13. Si eu am incredintat supravegherea camarilor lui Selemia preotul si lui Tadoc carturarul, si lui Pedaia, unul dintre leviti, si le-am dat ca ajutor pe Hanan, fiul lui Zacur, fiul lui Matania, caci acestia se bucurau de mare cinste. Si tot ei au fost imputerniciti sa faca impartire fratilor lor.
14. Pomeneste-ma, Dumnezeul meu, pentru aceasta si nu uita faptele mele evlavioase facute pentru templul Dumnezeului meu si pentru slujbele din el!
15. In zilele acelea am vazut in Iuda oameni care calcau in teascuri in ziua odihnei, aduceau snopi si incarcau pe asini vin, struguri, smochine si tot felul de greutati si le duceau in ziua odihnei la Ierusalim. Si le-am facut mustrare aspra chiar atunci, cand vindeau lucruri de mancare.
16. De asemenea se aflau Tirieni, asezati in Ierusalim, care aduceau peste si tot felul de marfuri si le vindeau, in ziua odihnei, Iudeilor in Ierusalim.
17. Si am mustrat pe mai-marii Iudeilor si le-am zis: “Ce inseamna aceste fapte urate, pe care le faceti voi, pangarind ziua odihnei?
18. Oare nu asa au facut parintii vostri si nu din pricina aceasta a adus Dumnezeul nostru aceste necazuri asupra voastra si asupra acestei cetati? Si voi atrageti din nou mania Lui asupra lui Israel, necinstind ziua odihnei!”
19. Apoi am poruncit sa se inchida toate portile Ierusalimului in ajunul zilei de odihna, cand incepe a se intuneca, si sa nu se mai deschida decat dupa ea. Si am pus cate unul din slujitorii mei la porti, ca sa impiedice intrarea de marfuri in ziua odihnei.
20. Atunci negutatori si vanzatori de tot felul de lucruri au ramas cateodata sau de doua ori afara din Ierusalim.
21. Dar eu i-am mustrat aspru, zicandu-le: “pentru ce petreceti voi noaptea inaintea zidurilor? De veti mai face aceasta, voi pune mana pe voi!” De atunci ei n-au mai venit in ziua odihnei.
22. Si am mai poruncit eu levitilor sa se curete si sa vina sa pazeasca portile, ca sa sfinteasca ziua odihnei. Adu-ti aminte de mine, Dumnezeul meu, pentru acestea si ma ocroteste dupa mare mila Ta!
23. Tot atunci am vazut eu Iudei, luandu-si femei asdodiene, amonite si moabite.
24. Jumatate din copiii lor vorbeau limba asdodiana si nu stiau sa vorbeasca evreieste; nu stiau decat limba unuia sau altuia din acele popoare.
25. Eu i-am mustrat aspru si pe acestia si i-am blestemat; ba pe unii i-am lovit, le-am smuls parul si i-am jurat pe numele lui Dumnezeu, zicand: “Sa nu va dati fetele dupa feciorii lor si sa nu luati pe fetele lor, nici pentru fiii vostri, nici pentru voi.
26. Oare nu asa a pacatuit Solomon, regele lui Israel? Nu se afla rege ca el la nici un popor si el era iubit de Dumnezeu si Domnul il pusese rege peste tot Israelul; dar femeile cele de alt neam l-au atras si pe el in pacat.
27. Se poate oare sa aud eu de voi ca faceti acest rau mare si pacatuiti inaintea lui Dumnezeu, luandu-va femei de alt neam?”
28. Unul din fiii lui Ioiada, fiul lui Eliasib, preotul cel mare, era ginerele lui Sanbalat Horonitul; dar eu l-am alungat de la mine.
29. Adu-Ti aminte de ei, Dumnezeul meu, caci au spurcat preotia si legamantul preotesc si levit!
30. Astfel i-am curatit eu de toti strainii si am pus randuiala preotilor si levitilor, fiecaruia dupa slujba lui,
31. Si deasemenea pentru aducerea lemnelor la vremea hotarata, precum si a prinoaselor de parga. Adu-ti aminte de mine, Dumnezeul meu, spre binele meu!

Categoria: Vechiul testament

Cautare:

Cartea lui Neemia sau a Doua Ezdra

Vizualizari: 1087

Id: 2864

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.