www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Ce trebuie sa facem cand un crestin moare?

Ce trebuie sa facem cand un crestin moare?

Trecerea din lumea pământească spre Împărăția lui Dumnezeu a unui creștin este un moment de încercare pentru familie, dar și pentru întreaga comunitate. În toate aceste clipe, Biserica este alături, sprijinind și mângâind familia greu încercată. Pentru că viața creștinului s-a desfășurat sub umbra Sfintei Cruci, primul lucru pe care trebuie să îl facem atunci când cineva pășește pe cărarea Împărăției lui Dumnezeu este anunțarea preotului paroh, urmând apoi obținerea actelor civile necesare.

Tradiția creștină a statornicit practica tragerii clopotului de la biserică, scopul fiind anunțarea întregii comunități că un creștin a trecut în Împărăția lui Dumnezeu. Trupul adormitului este spălat cu apă curată, apă care amintește momentul liturgic al botezului, prin care el a primit lumina credinței.

După pregătirea celui adormit, trupul este pus în scriu, cu privirea spre răsărit, aprinzându-se o lumânare în sfeșnicul așezat la căpătâiul său. Tradiția creștină a statornicit ca celui adormit să i se pună o icoană pe piept, simbolizând faptul că viața a fost închinată lui Dumnezeu și cinstirii sfinților – de obicei, fiind folosită icoana Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Toate acestea fiind rânduite, preotul este chemat pentru rugăciunea numită a „Stâlpilor”, stabilindu-se ziua și ora înmormântării.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Ce trebuie sa facem cand un crestin moare?

Vizualizari: 698

Id: 25145

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.