www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Despre avva Petru Pionitul

Despre avva Petru Pionitul

1
Se spunea despre avva Petru Pionitul, cel de la Chilii, că nu bea vin. Când a îmbătrânit, i-au făcut fraţii puţin vin amestecat cu apă şi l-au rugat să bea. El le spuse: credeţi-mă, îmi este ca un vin cu miresme.
Şi se judeca pe sine însuşi pentru vinul cel amestecat.

2
Un frate îi spuse avvei Petru, cel al avvei Lot:
– Când sunt în chilia mea, sufletul meu e în pace. Dacă vine un frate la mine şi îmi spune un cuvânt dinafară, sufletul mi se tulbură.
– Avva Lot a spus „cheia ta deschide uşa mea“.
– Adică?
– Dacă vine cineva la tine, îi spui: ce mai faci? De unde vii? Ce mai fac fraţii? Te-au primit sau nu? Iar atunci îi deschizi fratelui uşa şi auzi ce nu vrei.
– Aşa e. Ce trebuie să facă cineva, dacă vine un frate la el?
– Jalea288(to penthos.) este învăţătură deplină; acolo unde nu este jeluire, nu e cu putinţă să te păzeşti.
– Când sunt în chilie, tânguirea este cu mine; când ies afară, n-o mai găsesc289(Nici în chilie, nici când ies afară n-o găsesc. – în alte variante.).
– Încă nu ţi s-a supus, ci doar o ai în folosinţă. Căci e scris în lege „când dobândeşti rob evreu, şase ani să-ţi slujească, iar în al şaptelea trimite-l slobod. Dacă îi dai nevastă, şi naşte copii în casa ta şi nu vrea să plece pentru nevastă şi copii, adu-l la uşa casei şi străpunge-i urechea cu andreaua şi-ţi va fi rob în veac“.290(Cf. Levitic21, 2–6.)
– Adică?
– Dacă se trudeşte cineva la un lucru după puterile sale, în orice ceas îl caută la trebuinţă, îl va găsi.
– Fii bun, lămureşte-mi cuvântul acesta!
– Copilul din flori nu rămâne cu cineva rob, dar fiul legiuit nu-şi părăseşte tatăl.

3
Se spunea despre avva Petru şi despre avva Epimah că erau împreună la Raithú. Pe când mâncau la biserică, alţii i-au silit să meargă la masa bătrânilor. Şi cu multă osteneală s-a dus doar avva Petru. Când s-au ridicat, avva Epimah îi zise:
– Cum ai cutezat să te duci la masa bătrânilor?
– Dacă mă aşezam cu voi, fraţii m-ar fi îndemnat să binecuvintez mai întâi, ca pe un bătrân, şi era ca şi cum aş fi fost mai mare decât voi. Mergând însă cu părinţii, eram cel mai mic dintre toţi şi cel mai smerit cu gândul.

4
A spus avva Petru: nu trebuie să ne îngâmfăm când Domnul face ceva prin noi, ci să mulţumim că ne-am învrednicit să fim chemaţi de către El.
Şi asta spunea că se cade să gândim despre orişice virtute.

Categoria: Patericul egiptean

Cautare:

Despre avva Petru Pionitul

Vizualizari: 619

Id: 27515

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.