www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului „Odighitria” din Baytali

Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului „Odighitria” din Baytali

Pitorescul sat Baytali se află în raionul Ananiev din Ucraina, în codrii deşi de pe malul râului Tiligul, la o distanţă de 200 kilometri nord de Odessa. În acest sat trăieşte o comunitate de aproximativ 700 de români.

Pe aceste meleaguri, pe la anul 1700 a fost ctitorită o mănăstire în care se nevoiau peste 300 de călugări şi fraţi. Mănăstire din Baytali a căzut pradă turcilor, iar astăzi, din vechiul aşezământ, se mai vede doar izvorul Maicii Domnului. În anul 2009, lângă izvor a fost zidit şi sfinţit un frumos paraclis cu scăldătoare, în cinstea familiei de Mucenici a Ţarului Nicolae Romanov. An de an, credincioşii din sat, împreună cu preotul lor, merg la această fântâna minunată de praznicul Naşterii Maicii Domnului.

Un alt odor scump rămas de la vechea mănăstire este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Odighitria” (Îndrumătoarea) din Baytali, cu o bogată şi cutremurătoare istorie.

Icoana Maicii Domnului din Baytali a fost salvată de la distrugere, fiind ascunsă de călugări şi credincioși timp de două secole, până când vremurile au devenit prielnice pentru a fi scoasă din nou la iveală. Icoana s-a întors la Baytali în anul 2005, prin bunăvoința monahilor de la Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Odessa, unde fusese păstrată în ultimii ani.

La întoarcerea în Baytali, icoana era înnegrită de vreme şi nu se mai deslușeau decât ochii Maicii Domnului. Deşi a fost adus unui pictor pentru restaurarea icoanei, acesta n-a reuşit să facă nimic. Însă, mai târziu, după multe rugăciuni, icoană a început să se înnoiască, fără ca vreo mână de om să fi intervenit în această lucrare.

Nenumărate sunt minunile pe care le-a făcut Maica Domnului prin această icoană a sa. Multe familii au dobândit copii în urma rugăciunii la icoana de la Baytali. Bolnavi de cancer au fost tămăduiţi în chip minunat. O fată ţintuită la pat de ani de zile s-a ridicat dintr-o dată în picioare, după ce mama ei s-a rugat o noapte întreagă în faţa icoanei, iar un copil din Chişinău, pierdut de peste şase luni, a fost găsit imediat după ce s-au făcut rugăciuni la icoană.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului „Odighitria” din Baytali

Vizualizari: 2150

Id: 24782

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Calendar Republica Moldova:
Calendar ortodox stil vechi -
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.