www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Icoana rugaciunii – Deisis-ul din Vladimir

Icoana rugaciunii – Deisis-ul din Vladimir

Icoana Deisis din ținutul Vladimir a fost zugrăvită în secolul al XIII-lea. Astăzi, ea se află în Galeriile de Stat Treatiacov din Moscova. „Deisis” înseamnă rugăciune. În icoana Deisis, Hristos este reprezentat în ipostaza dreptului Judecător, iar chipurile Maicii Domnului și a Sfântului Ioan Botezătorul exprimă o stare de smerenie - pentru că își află advăratul centru în Hristos Domnul.  

La prima vedere, chipul Maicii Domnului exprimă o întristare, însă, cu cât o privești mai mult, chipul acesta se îndulcește, lăsând impresia unui zâmbet abia perceptibil. Tristețea este moderată de un zâmbet reținut, fiind spiritualizată printr-o gamă a durerii, străluminând chipul, cu o înțelepciune plină de adâncime. Maica Domnului se înduioșează către Fiul Său, iar milostivirea sa și-o îndreaptă asupra celor care se roagă. Mântuitorul are și El o întristare meditativă, dar parcă ar spune credinciosului că, după Golgota suferinței, urmează Învierea cea veșnică.

În partea dreaptă, Sfântul Ioan Botezătorul este așezat ca martor și rugător pentru firea noastră slăbănogită de păcat. Se spune că această icoană se purta în călătorii, în războaie și în primejdii, fiind ocrotitoarea celor ce se roagă cu credință.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Icoana rugaciunii – Deisis-ul din Vladimir

Vizualizari: 924

Id: 25035

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.