www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

MITROPOLITUL VALENTINIAN al Tomisului :: Pateric romanesc

MITROPOLITUL VALENTINIAN al Tomisului :: Pateric romanesc


MITROPOLITUL VALENTINIAN 
al Tomisului


(secolul al VI-lea) p


Ultimul ierarh si pastor duhovnicesc cunoscut al Mitropoliei Tomisului, inainte de marea migratie a avarilor, slavilor si bulgarilor din anul 602, a fost arhiepiscopul Valentinian. Dupa nume era latin, adica daco-roman, probabil, nascut si format in Eparhia Tomisului, la conducerea careia ajunge pe la mijlocul secolului VI. Prima afirmare despre el dateaza din anul 595 intr-o scrisoare a diaconilor Rusticus si Sebastianus, care ii relateaza despre condamnarea de catre imparatul Justinian, in anul 544, a “Celor trei capitole”, adica a scrierilor episcopilor Teodor de Mopsuestia (+ 428), Teodoret al Cirului (458) si Ibas de Edessa (+ 457), considerate eretice. Arhiepiscopul Valentinian ii scrie Papei Vigiliu, care ii raspunde la 18 martie 550, adresandu-i-se: “Dilectissimo fratri Valentiniano, episcopo de Tomis, provinciae Scythiae” (Preaalesului frate Valentinian, episcopul Tomisului din provincia Scitia-Dobrogea), asigurandu-l ca nu a scris nimic impotriva celor patru Sinoade ecumenice si ca il invita la Constantinopol sa se convinga de aceasta. Din motive necunoscute, arhiepiscopul Valentinian nu raspunde la invitatie si nu ia parte nici la cel de al cincilea Sinod ecumenic de la 5 mai 553.


Sub venerabilul mitropolit Valentinian, Biserica lui Hristos din Dacia Pontica (Dobrogea) traieste, probabil, epoca sa cea mai infloritoare din perioada de formare a poporului roman, cu biserici si preoti in fiecare sat, cu vestite asezari monahale, cu preoti si calugari misionari raspanditi pe o larga arie in Dacia de la nordul Dunarii. Insusi procesul de crestinare a populatiei autohtone este aproape incheiat in Dacia Pontica. Iar peste Dunare existau in secolul VI mai multe comunitati monahale in zona subcarpatica, din care cele mai puternice erau in Muntii Buzaului si ai Vrancei. Se presupune chiar existenta unei episcopii in Tara Vrancei, care va deveni mai tarziu Episcopia Milcovia. La sfarsitul deceniului al saselea, dupa o rodnica activitate evanghelica, mitropolitul Valentinian se muta la cele vesnice.


 

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

MITROPOLITUL VALENTINIAN al Tomisului :: Pateric romanesc

Vizualizari: 978

Id: 980

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.