www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Naum

Naum

NAUM

CAPITOLUL 1
Marirea si puterea lui Dumnezeu impotriva vrajmasilor Sai.

1. Proorocie despre Ninive. Cartea vedeniei lui Naum cel din Elcos.
2. Domnul este un Dumnezeu zelos, Domnul se razbuna, El cunoaste mania. Domnul se razbuna pe potrivnicii Sai si impotriva dusmanilor Sai sta neinduplecat.
3. Domnul este indelung-rabdator si mult-milostiv, dar nepedepsit nimic nu lasa. In vifor si in furtuna Isi face loc, norii sunt pulberea de sub picioarele Lui.
4. El cearta marea si o desarta si toate raurile cele mari le seaca; Vasanul si Carmelul se ofilesc si floarea Libanului se vestejeste;
5. Muntii se cutremura inaintea Lui si calinele se fac una cu pamantul; pamantul se zbuciuma in fata Lui, lumea si toti cei ce locuiesc in ea.
6. Impotriva furiei Lui cine sta si cine poate sa stavileasca iutimea urgiei Lui? Vapaia maniei Lui se varsa ca focul si stancile se pravalesc in fata Lui!
7. Bun este Domnul; loc de scapare in zi de stramtorare, si pe cei ce se incred in El ii stie!
8. Dar, printr-o revarsare de ape, va nimici locul Ninivei si pe vrajmasii Lui pana in intuneric ii va urmari.
9. Ce puneti la cale impotriva Domnului? El ii va starpi cu totul, fiindca urgia nu vine de doua ori.
10. Caci se incalcesc unii intr-altii ca maracinii, cand se imbata la ospetele lor; pentru aceasta mistuiti vor fi ca paiele uscate.
11. Din tine a iesit urzitorul de rele impotriva Domnului si cel ce sfatuieste fapte ticaloase.
12. Asa graieste Domnul: “Vor fi pierduti si secerati, oricat ar fi de viteji si de multi!”
13. Si te-am smerit, dar nu te voi mai smeri. Voi sfarama jugul de pe grumazul tau si voi rupe lanturile tale!
14. Si iata ce a poruncit Domnul pentru tine: “Nu vor mai fi urmasi cu numele tau; din casa dumnezeilor tai voi sfarama chipurile cioplite si turnate si mormantul tau il voi pregati, caci de putin pret ai fost!”

CAPITOLUL 2
Proorocie despre daramarea Ninivei.

l. Iata ca pe munti sunt picioarele celui ce binevesteste, ale celui ce vesteste pacea! Praznuieste, Iuda, sarbatorile tale, implineste fagaduintele tale, ca nu va mai trece pe la tine dusmanul cel inversunat! El este cu totul pierdut!
2. Un vrajmas distrugator a pornit impotriva ta, Ninive; pazeste intariturile, strajuieste calea, incinge-ti coapsele, aduna-ti toate puterile!
3. Caci Domnul a sadit din nou via lui Iacov - slava lui Israel - pe care furii au pradat-o si i-au stricat vitele.
4. Scuturile razboinicilor sai sunt rosii; imbracati in rosu aprins sunt ostenii; in focul armelor de otel carele se ivesc. In ziua de navala, calaretii peste campii se avanta.
5. Carele de lupta huruie pe ulite, in piete dau unul peste altul. Infatisarea lor e ca a flacarilor de foc, care scapara fulgere.
6. Capeteniile ei ii aduc aminte… si se poticnesc in mersul lor… Dau zor spre ziduri si pregatesc aparatori.
7. Portile fluviilor se deschid si palatul de spaima este cuprins…
8. S-a sfarsit! Ea este prinsa si dusa in robie. Slujnicele ei scot suspine ca porumbeii si se bat in piept.
9. Ninive este ca un iaz de apa pe vremuri! Locuitorii ei fug. “Stati, opriti-va!” Nici unul nu se intoarce.
10. “Pradati aurul! Jefuiti argintul”, caci fara sfarsit sunt comorile ei: tot felul de bogatii de lucruri scumpe.
11. Ea este pustiita, jefuita si pradata!… Inimi frante, genunchi care se incovoaie, coapse care tremura de groaza, si fetele tuturor sunt ingalbenite de spaima.
12. Unde este culcusul leilor, pestera puilor de leu in care leul, leoaica si puiul de leu se invarteau si nimeni nu indraznea sa-i tulbure?
13. Leul, care sfasia si sugruma prada pentru pui si leoaice, isi umplea de prada pestera si culcusurile lui de vanat?
14. “Iata, sunt impotriva ta!”, zice Domnul Savaot. Voi arde cu foc carele tale; pe puii tai de leu sabia ii va strapunge; voi starpi din tara prada ta si nu se va mai auzi glasul solilor tai!”

CAPITOLUL 3
Faradelegile Ninivei si pustiirea ei.

l. Vai de cetatea cea varsatoare de sange, plina de minciuna si de silnicie, din care nu se mai curma jaful!
2. Pocnet de bici, duruit cutremurator de roti, cai in galop, care de razboi care zdruncina pamantul;
3. Calareti care se avanta, sclipiri de sabie, scaparari de lance, multime de raniti, gramezi de cadavre, lesuri fara de sfarsit, hoituri, care stau in cale!
4. Numai din pricina multelor desfranari ale celei desfranate, frumoasa la chip si mestera in farmece, care duce in robie neamurile prin desfranarile ei si popoarele prin fermecatoriile ei!
5. “Sunt impotriva ta!”, zice Domnul. “Voi smulge vesmantul tau, sa arat neamurilor goliciunea si regatelor ocara ta;
6. Voi arunca asupra ta cu spurcaciuni, te voi batjocori, priveliste te voi face 7. si oricine te va vedea va intoarce capul de la tine, zicand: “Pierit-a Ninive! Cine o va jeli si de unde ii voi cauta mangaietori?”
8. Oare tu esti mai bine intarita decat No-Amon, cea asezata pe malurile Nilului, inconjurata de apa, a carei intaritura era marea si ziduri erau apele?
9. Etiopia impreuna cu Egiptul erau nesfarsita ei putere. Put si Libienii, ajutoarele ei de lupta!
10. Dar si ea a fost surghiunita si dusa in robie! Si tot asa pruncii ei au fost zdrobiti la raspantiile tuturor ulitelor; asupra celor de vita buna au aruncat sorti si toti fruntasii ei au fost ferecati in lanturi.
11. Tu te vei imbata de sichera maniei Mele si fara vlaga vei ajunge; tot asa vei cere si tu ajutor de la dusmanii tai.
12. Toate intariturile tale sunt smochini cu parga in ei; daca le scutura cineva parga, cade in gura celui ce vrea sa o manance.
13. Iata poporul tau este ca femeile inauntrul tau! Portile tarii tale se vor deschide in fata vrajmasilor tai si focul va mistui zavoarele tale!
14. Adu-ti apa pentru vremuri de impresurare, repara-ti intariturile, framanta lutul, calca pamantul cel clisos si fa caramida tare!
15. Dar si atunci te va mistui focul si sabia te va starpi si te va prapadi ca lacusta, chiar daca ai fi fara de numar ca lacustele si ca stolurile lor.
16. Inmultitu-ti-ai negutatorii tai mai mult decat stelele de pe cer. Ei sunt ca lacusta care intinde aripile si zboara!
17. Capeteniile tale sunt ca lacustele fara numar, iar dregatorii tai, ca stolurile de lacuste care se asaza pe ziduri in vreme friguroasa si, dupa ce rasare soarele, zboara si nu se mai cunoaste locul unde au fost.
18. Pastorii tai dorm, rege al Asiriei! Vitejii dormiteaza; poporul s-a imprastiat in munti si nu este cine sa-l adune!
19. Prabusirea ta este fara leac, si napraznic prapadul tau! Toti cei care vor auzi aceasta veste despre tine vor bate din palme, ca peste cine nu s-a abatut necontenit rautatea ta?

Categoria: Vechiul testament

Cautare:

Naum

Vizualizari: 1194

Id: 2882

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.