www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Raspuns la intrebarea: daca exista fire neipostatica

Raspuns la intrebarea: daca exista fire neipostatica


CAPITOLUL IX


Raspuns la intrebarea: daca exista fire neipostatica


Chiar daca nu exista fire neipostatica sau fiinta nepersonala - caci atat fiinta cat si natura este considerata in ipostase si persoane - totusi nu este necesar ca firile unite unele cu altele dupa ipostasa sa posede fiecare o ipostasa proprie. Aceasta pentru motivul ca este cu putinta ca sa se impreune intr-o singura ipostasa, fara ca sa fie neipostatice si fara ca sa aiba fiecare o ipostasa deosebita, ci amandoua sa aiba una si aceeasi ipostasa.


Astfel aceeasi ipostasa a Cuvantului este ipostasa celor doua firi, fara ca sa ingaduie ca una din ele sa fie neipostatica, fara ca sa permita sa aiba una fata de alta ipostase deosebite si f ara ca sa fie uneori a acesteia, iar alteori a celeilalte, ci este totdeauna ipostasa amandurora in chip neimpartit si nedespartit. Ipostasa nu este impartita si despartita si nici nu da o parte a ei uneia, iar alta parte alteia, ci toata acesteia si toata celeilalte, pentru ca este neimpartita si completa. Trupul lui Dumnezeu Cuvantul nu exista intr-o ipostasa proprie, nici nu s-a facut o alta ipostasa in afara de ipostasa lui Dumnezeu Cuvantul, ci exista in aceea, isi are mai degraba ipostasa sa in ipostasa Cuvantului, si nu are o ipostasa care sa existe prin sine insasi.


Pentru aceea nici nu este neipostatic si nici nu introduce o alt a ipostasa in Treime.

Categoria: Dogmatica - Sf. Ioan Damaschin

Cautare:

Raspuns la intrebarea: daca exista fire neipostatica

Vizualizari: 898

Id: 851

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.