www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

SCHIMONAHIA SAFTA BRANCOVEANU :: Pateric romanesc

SCHIMONAHIA SAFTA BRANCOVEANU :: Pateric romanesc


SCHIMONAHIA SAFTA BRANCOVEANU -
Manastirea Varatec


(1776-1857)


Aceasta schimonahie, vestita in manastirile noastre prin daniile ei, era fiica lui Teodor Bals din Iasi, caimacamul Moldovei. De mica a fost data la invatatura, deprinzand bine limba greaca, iar in casa a fost crescuta de mama sa, Elisabeta, in frica de Dumnezeu si respect pentru sfintele biserici.


In anul 1793 se casatori cu banul Grigore Brancoveanu, mare dregator al Tarii Romanesti, dar nu avu copii. Dupa multe primejdii si rele patimiri, sotul ei se muta din viata aceasta in anul 1832, iar vaduva Safta se intoarse la Iasi, in casa parinteasca. Apoi, in acelasi an, a intrat in nevointa calugareasca impreuna cu mama ei, Elisabeta, la Manastirea Varatec. Acolo si-a mangaiat intristarea inimii prin rugaciuni si lacrimi. Apoi, logodindu-se cu Hristos si primind schima monahala, a uitat de necazurile lumii si de durerea vaduviei.


Cea mai mare virtute a schimonahiei Safta Brancoveanu a fost milostenia. Fiind din neam de domn si avand multe odoare si averi, pe toate le-a impartit la saraci, la biserici si manastiri, urmand exemplul inaintasilor ei. Inca pe cand traia in Bucuresti cu sotul ei, a facut numeroase donatii de bani, vesminte, carti, icoane si sfinte vase la manastirile Olteniei, ctitorite de Constantin Brancoveanu, precum si la biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului. In Bucuresti, de asemenea, a restaurat biserica Domnita Balasa, zidita de fiica marelui voeivod. Iar dupa ce imbratisa cinul monahal, continua sa faca si mai multe danii la sfintele biserici.


Cele mai multe donatii le-a facut Manastirii Varatec. Odoarele de argint le-a topit si a facut din ele ferecaturi de Evanghelii, imbracaminte la icoane, candele, sfinte vase si postamente de cruci la altar. Tot la Varatec a donat schimonahia Safta vesminte preotesti, acoperaminte de fir, carti de cult si multe altele. De asemenea, a daruit vesminte, carti si icoane si la celelalte manastiri din tinutul Neamt. Iar in anul 1851 a donat un rand de vesminte arhieresti de fir Sfantului Ierarh Calinic, cu care mai tarziu a si fost inmormantat.


Deci, ajungand la adanci batraneti, schimonahia Safta Brancoveanu s-a mutat la vesnicele lacasuri in ziua de 8 august, 1857, si a fost inmormantata alaturi de mormantul mamei sale, schimonahia Elisabeta Bals.

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

SCHIMONAHIA SAFTA BRANCOVEANU :: Pateric romanesc

Vizualizari: 1013

Id: 1146

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.