www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie in iconografie

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie in iconografie

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir este zugrăvit conform Erminiei picturii Bizantine a lui Dionisie din Furna, sub chipul unui tânăr înalt la trup și cu „începere de mustăți”. De obicei, sfântul este redat fie bust, fie stând în picioare.

Marele Mucenic Dimitrie este înveșmântat cu o tunică roșie, numită ska­ra­mangion, prevăzută cu mâ­neci lungi, strânse cu mânecuţe. Aceasta este împodobită la gât, poale și mânecuțe cu un tiv de aur și pietre prețioase.

Peste tunică, sfântul are îmbrăcămintea militară: o armură frumos ornamentată, iar deasupra armurii o mantie lun­gă (himation), de nuanţe ver­zui, înnodată la nivelul umărului stâng. Sfântul este îm­brăcat în pantaloni de nuanţe ro­şu-violet și poartă sandale specifice soldaţilor romani.

Sfântul Dimitrie este pictat având accesorii spe­ci­­fic militare: sabia, pe care o ţi­ne cu mâna stângă, suliţa - în mâ­na dreaptă, un scut fixat în spa­te, circular sau rectangular și, mai rar, un arc şi tolbă cu săgeţi.

Dionisie din Furna se oprește și asupra anumitor momente importante din viața Sfântului, povățuindu-l pe iconar în realizarea acestora. Astfel, putem întâlni icoane ale Sfântului care-l înfățișează binecuvântându-l pe Nestor, judecat de împăratul Maximian, întemnițat, martirizat sau înmormântat.

O altă icoană a Sfântului este aceea în care se află călare pe un cal roșcat, străpungând cu sulița pe împăratul păgân Maximian sau, după alte surse, pe Ioniță Caloian - asemenea Sfântului Gheorghe, cu balaurul. Biruința Sfântului Dimitrie simbolizează biruința împotriva păcatului, iar crucea din vârful suliței reprezintă puterea lui Dumnezeu.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie in iconografie

Vizualizari: 780

Id: 25171

Imagine:

Share:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.