A doua aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul, in iconografie

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

A doua aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul, in iconografie

Conform Erminiei picturii bizantine a lui Dionisie din Furna, a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul se zugrăvește cu următoarele detalii:

Capul Sfântului Ioan Botezătorul se zugrăvește într-o peșteră, așezat într-o cupă. Lângă el, stă un preot ținând făclie și cădelniță cu tămâie. În fața lui este pictat un călugăr puțin aplecat, care ține într-o mână o făclie, iar cu cealaltă arată către Cinstitul Cap.

Dionisie mai precizează că în peșteră se vede o „căscioară mititică”.

Într-un plan mai îndepărtat, deasupra dealului, se zugrăvește un călugăr bătrân cu barba lungă, fugind și uitându-se înapoi. În urma lui sunt zugrăviți doi mireni care-l gonesc lovindu-l cu lemne. Deasupra lor se zugrăvește inscripția: „Eustație arianul se gonește de cei drept-credincioși, pentru că precupețește minunile cinstitului cap”.

Această scenă a aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul mai este zugrăvită și în icoana aghiografică a Sfântului Ioan.

Categoria: Liturgica

Cautare:

A doua aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul, in iconografie

Vizualizari: 456

Id: 25242

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.