ARHIMANDRITUL CHIRIAC NICOLAU :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe

Vă invităm să vizionati un scurt documentar video despre Icoana Maicii Domnului aflată in Catedrala Mitropolitană din Iași.

ARHIMANDRITUL CHIRIAC NICOLAU :: Pateric romanesc


ARHIMANDRITUL CHIRIAC NICOLAU -
Manastirea Neamt


(1839-1907)


Acest cuvios parinte arhimandrit din Manastirea “Neamt a ramas in memoria urmasilor sai, mai ales prin faptele sale de binefacere si milostenie crestina ce se cuvin a fi pomenite. Era de loc din satul Humulesti. In Razboiul de Independenta din anul 1877 a fost pe campul de lupta, ca ordonanta a unui general. Apoi, imbolnavindu-se generalul si simtindu-se aproape de moarte, a incredintat ordonantei sale o suma de bani, cu obligatia de a-i folosi in opere de binefacere crestineasca.


Dupa razboi, sergentul Constantin Chiriac se intoarse acasa si intra ca frate in obstea Manastirii Neamt. Staretul Timotei, vazand ascultarea si osardia sa la cele duhovnicesti, l-a facut calugar, apoi diacon si preot. Cautand sa implineasca cu nepatata constiinta rugamintea generalului mort departe de tara, ieromonahul Chiriac Nicolau a folosit banii incredintati pentru alinarea bolnavilor si luminarea copiilor nestiutori de carte.


In anul 1895 a construit o scoala primara cu 4 sali de clasa in satul Vanatori-Neamt, precum se vede pana astazi, si a inzestrat-o cu o pretioasa biblioteca de sute de carti iesite din vechile noastre tiparnite bisericesti. De asemenea, a donat o alta suma de bani la Spitalul public din Targu Neamt, pentru mangaierea bolnavilor si efectuarea unor innoiri. Banii ramasi i-a impartit la manastiri si biserici pentru odihna sufletului celui raposat.


In anul 1890, ieromonahul Chiriac Nicolau a fost facut duhovnic si arhimandrit in obstea Manastirii Neamt si cativa ani arhimandrit de scaun al Episcopiei Ismailului si Dunarii de Jos. Timp de aproape 20 de ani, cat a mai trait, a savarsit cu multa evlavie cele sfinte, fiind nelipsit de la biserica si indeletnicindu-se cu sfatuirea si marturisirea credinciosilor si a calugarilor, care il aveau ca pe un bun parinte duhovnicesc. In anul 1907, arhimandritul Chiriac s-a dus la Hristos, sa primeasca plata ostenelilor sale.

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

ARHIMANDRITUL CHIRIAC NICOLAU :: Pateric romanesc

Vizualizari: 790

Id: 1178

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe
Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.