ARHIMANDRITUL GRIGORIE :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

ARHIMANDRITUL GRIGORIE :: Pateric romanesc

 


ARHIMANDRITUL GRIGORIE - Manastirea Bistrita Neamt


(1490-1500)


 


Arhimandritul Grigorie a fost unul din marii egumeni ai Manastirii Bistrita. El a crescut de mic in obstea acestei lavre, ca ucenic al egumenului Eustatie (1455-1460), de la care a invatat frica de Dumnezeu si buna nevointa. Invatatura cartii precum si limbile greaca si slavona le-a invatat la scoala de gramatici care functiona aici, ajungand dascal priceput si duhovnic al manastirii.


 


Pentru sfintenia vietii sale, Cuviosul Grigorie a fost ales in anul 1490 egumen al Manastirii Bistrita, pe care o povatuieste duhovniceste 10 ani. Era cinstit si cautat de toti, fiind intelept la cuvant si bland la suflet si nu era alt duhovnic in lavra mai iscusit ca dansul. Pentru aceea era numarat intre sfetnicii de taina ai lui Stefan cel Mare. La indemnul acestui egumen, voievodul inmormanteaza la Bistrita pe fiul sau, Alexandrel (1493), si tot la indemnul lui zideste aici o mareata clopotnita (1498), doneaza doua clopote si face numeroase danii rugatorilor sai.


 


In timpul egumeniei sale, viata duhovniceasca din manastire s-a reinnoit mult. Dintre ucenicii sai a ridicat dascali invatati, egumeni si duhovnici buni, cautati atat de calugari cat si de mireni. A incurajat mult viata isihasta din partea locului, ajutand la inchegarea sihastriei Cuviosului Iosif de pe Muntele Bisericanilor si a sihastriei Cuviosului Simeon de la Pangarati. A dat ajutor, de asemenea, la intemeierea Manastirii Tazlau, trimitand acolo cativa calugari si duhovnici alesi.


 


Ajungand la sfarsitul vietii, Cuviosul egumen Grigorie a primit ingerescul chip al schimniciei si s-a savarsit cu pace la inceputul secolului al XVI-lea.


 


 


 

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

ARHIMANDRITUL GRIGORIE :: Pateric romanesc

Vizualizari: 682

Id: 1029

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.