Cat de mult (bine) sunt primite sfintele daruri :: Talcuirea dumnezeiestii Liturghii - Sfantul Nicolae Cabasila

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cat de mult (bine) sunt primite sfintele daruri :: Talcuirea dumnezeiestii Liturghii - Sfantul Nicolae Cabasila

 

CAPITOLUL XLVII

Cat de mult (bine) sunt primite sfintele daruri


In continuare, sa vedem in ce masura sunt primite Darurile de catre Dumnezeu. Ce inseamna, omeneste vorbind, a primi un dar? Cand zicem ca darurile sunt primite? Oare atunci cand le luam in maini si le strangem la piept? - Nicidecum! Caci pe multe din ele nici nu le-am putea purta sau lua in brate, ca de pilda atunci cand darul e o casa, o bucata de pamant, sau altceva de acestea. Atunci ce inseamna, in general, a primi daruri? - A le aseza intre ale tale, a ti le insusi: atunci se numesc ele primite. Dar Dumnezeu isi insuseste darurile noastre in asa fel incat le preface chiar in Trupul si Sangele Fiului Sau Unul-Nascut. Si cum noi nu putem afla cu mintea nimic care sa fie deopotriva acestei improprieri, nu se poate masura nici cat de mult sunt primite sfintele Daruri de catre Dumnezeu.

Cat de mult pretuieste primitorul ceea ce i s-a dat, se vede si din valoarea contradarului pe care il da in schimb. Si care este darul pe care-l primim noi in schimb? - Este tot Trupul si Sangele lui Hristos Insusi. Caci Dumnezeu, primind painea si vinul nostru, ne da in schimb chiar pe Fiul Sau. Si de unde se vede ca sfantul Trup si Sange ni se dau de catre Dumnezeu, ca daruri, in schimbul celor aduse de noi? - Din cele ce ne spune chiar Acela care a fost imbracat cu acest Trup si Sange: "Luati..." a zis El. Asa se arata darul; cu acest cuvant se exprima si cine da si cine primeste si ceea ce se da. Caci mai exista un alt chip de a primi ceva si anume atunci cand primim, pentru pastrare un lucru de care navem voie sa ne folosim. Dar pentru ca sa nu credem ca e vorba de asa ceva, ci ca sa fim siguri ca darul e chiar al nostru, Domnul ne-a poruncit sa ne si folosim de el, zicand: "Mancati...". Iata cat de bine si de mult sunt primite Darurile noastre de catre ale viilor si ale mortilor care sunt nedesavarsiti si mai au inca nevoie de sfintire. Caci Sfintii, adica cei desavarsiti, cu ingerii impreuna-sezatori si trecuti de mult in randul ierarhiei ceresti, nu mai au nevoie de ajutorul ierahiei pamantesti.

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.