Ce inseamna apa calda care se toarna in sfintele taine :: Talcuirea dumnezeiestii Liturghii - Sfantul Nicolae Cabasila

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce inseamna apa calda care se toarna in sfintele taine :: Talcuirea dumnezeiestii Liturghii - Sfantul Nicolae Cabasila


CAPITOLUL XXXVII

Ce inseamna apa calda care se toarna in sfintele taine


Chemand astfel pe credinciosi la Cina cea sfanta, preotul se impartaseste el cel dintai, impreuna cu cei care fac parte din cinul preotesc si cei ce slujesc altarului, dupa ce a turnat mai intai apa calda in potir, inchipuind pogorarea Sfantului Duh peste Biserica. Odinioara, Mangaietorul S-a pogorat dupa ce toata lucrarea lui Hristos fusese implinita, iar acum se salasluieste in cei ce se impartasesc dupa ce cu vrednicie Jertfa a fost adusa si darurile s-au sfintit. In randuiala sfintei slujbe de pana acum, s-a inscris in paine, ca pe o tablita, intreaga iconomie a lui Hristos: L-am vazut pe Dansul, ca intr-o icoana, mai intai prunc, apoi dus la moarte,  rastignit si impuns in coasta: dupa aceea am vazut cum painea s-a prefacut in insusi preasfantul Trup, care a patimit cu adevarat cele de mai sus si apoi a inviat, S-a inaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui. Dupa toate acestea, trebuia sa se inchipuie si sfarsitul lor, pentru ca savarsirea Tainei sa fie deplina, adaugandu-i-se aceasta incheiere a intregii lucrari si iconomii dumnezeiesti. Caci, care este rezultatul si urmarea patimilor, invataturii si faptelor Mantuitorului? - Nimic altceva decat venirea Sfantului Duh in Biserica, daca le privim pe acestea in legatura cu noi. Prin urmare, dupa cele dinainte, se cuvenea sa se infatiseze, in Sfanta Liturghie, si aceasta venire. Ea este infatisata prin turnarea apei calde in Sfintele Taine. Caci aceasta apa, fiind prin firea ei apa, dar avand si caldura focului, inchipuieste pe Sfantul Duh, care e numit si apa, dar care S-a aratat si in chip de limbi de foc cand S-a revarsat peste Sfintii Apostoli, iar momentul acesta din Liturghie aminteste ziua pogorarii Sfantului Duh; atunci S-a pogorat dupa ce se implinisera toate cele privitoare la Hristos, iar acum, apa aceasta se adauga dupa ce Darurile s-au desavarsit. Caci in Sfintele Taine este intruchipata Biserica, deoarece ea e trupul lui Hristos (in parte trup si madular al lui Hristos). Odinioara Biserica a primit pe  Sfantul Duh dupa inaltarea lui Hristos la ceruri, iar acum ea primeste darul Sfantului Duh, dupa ce sfintele Daruri au fost primite in altarul cel mai presus de ceruri, deoarece ni-L trimite in schimb Dumnezeu, Care le-a primit pe dansele dupa cum am spus mai inainte. Pentru ca Mijlocitorul e acelasi, atunci ca si acum: insusi Sfantul Duh.

Categoria: Talcuirea dumnezeiestii Liturghii - Sfantul Nicolae Cabasila

Cautare:

Ce inseamna apa calda care se toarna in sfintele taine :: Talcuirea dumnezeiestii Liturghii - Sfantul Nicolae Cabasila

Vizualizari: 521

Id: 2260

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.