Ce semnificatie are binecuvantarea de la slujba Vecerniei?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce semnificatie are binecuvantarea de la slujba Vecerniei?

Formula de la începutul Vecerniei (adică „Binecuvântat este Dumnezeul nostru...”) arată că, în epoca de început a istoriei mântuirii, omenirea nu știa altceva despre Dumnezeu decât că El există și că este Unul singur. Caracterul nedesăvârșit al revelației sau descoperii prezenței divine din acele îndepărtate vremuri este simbolizat și prin faptul că, la începutul slujbei, se deschide numai dvera - perdeaua ușilor de la Sfântul Altar, pe când ușile rămân închise. Acestea închipuie, astfel, cunoașterea nedeslușită și vagă pe care lumea o avea atunci despre Dumnezeu și care se întemeia mai mult pe amintirea revelației primordiale, de la începutul creației.

Preotul dă binecuvântarea de început din altar, iar acest gest liturgic este făcut astfel deoarece altarul bisericii închipuiește cerul sau paradisul. În același timp, preotul îi reprezintă pe primii oameni - înainte de căderea lor în păcat.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Ce semnificatie are binecuvantarea de la slujba Vecerniei?

Vizualizari: 591

Id: 25550

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.