Ce semnificatie primesc Sfintele Vase si acoperamintele acestora dupa depunerea lor pe Sfanta Masa?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce semnificatie primesc Sfintele Vase si acoperamintele acestora dupa depunerea lor pe Sfanta Masa?

Odată depuse pe Sfânta Masă, Sfintele Vase și acoperămintele acestora primesc o altă semnificație decât cea pe care o aveau la începutul Sfintei Liturghii.

De pildă, Sfântul Disc ține locul mâinilor lui Iosif și Nicodim care au pregătit pe Hristos pentru înmormântare. Iar acoperâmântul Sfântului Disc simbolizează mahrama pusă pe fața Celui răstignit.

Sfântul Potir simbolizează vasul care a primit sângele țâșnit din preacurata coastă împunsă. Acoperământul Sfântului Potir ține locul giulgiului în care a fost înfășurat trupul Domnului, iar acoperământul mare (Sfântul Aer), care se pune acum peste Sfintele Vase, închipuie piatra prăvălită la intrarea mormântului.

Cădirea Darurilor amintește aromatele cu care a fost uns trupul Domnului și miresmele aduse de femeile mironosițe la îngropare. Iar steluța, care rămâne peste Sfântul Disc, închipuie pecetea pusă pe piatra mormântului.

Închiderea ușilor împărătești simbolizează pogorârea Domnului la iad (ca un Dumnezeu), iar închiderea dverei („perdeaua de la Ușile Sfântului Altar”) închipuie întărirea mormântului cu staja (custodia) cerută de căpeteniile iudeilor.

A se vedea și: Sfântul Gherman I Arhiepiscopul Constantinopolului, Tâlcuirea Sfintei Liturghii, Editura Mitropoliei Olteniei, 2005, pp. 87-92.

 

Categoria: Liturgica

Cautare:

Ce semnificatie primesc Sfintele Vase si acoperamintele acestora dupa depunerea lor pe Sfanta Masa?

Vizualizari: 372

Id: 25792

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.