Ce sunt Sfintele Acoperaminte?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce sunt Sfintele Acoperaminte?

Procoveţele, așa cum mai sunt numite Sfintele Acoperăminte, sunt văluri mici, pătrate, cu excepţia unuia, cruciform. Sunt confecţionate din acelaşi material ca şi felonul preotului şi sunt în număr de trei. Primele două sunt acoperăminte mici, cu unul se acoperă Sfântul Disc şi steluţa, iar cu al doilea Sfântul Potir. Acestea simbolizează atât scutecele pruncului Iisus, cât şi giulgiurile cu care a fost înfăşurat trupul Mântuitorului, la punerea Sa în mormânt.

Cu acoperământul mai mare, care se numeşte şi aer, se acoperă Sfântul Disc şi Sfântul Potir. El simbolizează atât cerul pe care s-a ivit steaua, arătând magilor pe Pruncul Împărat, cât şi piatra cu care Iosif a închis Sfântul Mormânt.

Se pare că Sfintele Acoperăminte au apărut încă din cele mai vechi timpuri şi aveau ca scop protejarea Sfintelor Daruri de profanare. Ele au fost introduse în uzul liturgic în vremea Sfântului Ioan Gură de Aur.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Ce sunt Sfintele Acoperaminte?

Vizualizari: 450

Id: 24964

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.