Ce sunt Sfintele Vase si care este rolul lor in cadrul Sfintei Liturghii?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ce sunt Sfintele Vase si care este rolul lor in cadrul Sfintei Liturghii?

Sfântul Disc pe care se aşează Pâinea (sau Sfântul Agneţ) pentru Sfânta Împărtăşanie semnifică ieslea în care S-a născut Mântuitorul, locul în care a fost aşezat Trupul după luarea de pe cruce, dar şi Mormântul Lui. De multe ori, pe Sfântul Disc este imprimat chipul Maicii Domnului, din pântecele căreia a ieşit Iisus Hristos. Forma rotundă a Discului simbolizează cerul. El ţine pe Stăpânul şi Domnul Care a făcut cerurile.

Sfântul Potir este vasul în care se pun vinul şi apa, care se prefac în Sângele Domnului. El aminteşte şi de vasul Patimilor, în care soldaţii au pus fiere şi oţet şi L-au adăpat cu buretele pe Hristos când a spus „Mi-e sete”. După sfinţirea Darurilor, Sfântul Potir preînchipuie paharul în care Domnul a săvârşit Taina Sfintei Euharistii la Cina cea de Taină.

Steluţa, se aşază cruciş deasupra Sfântului Disc şi închipuie steaua care i-a îndrumat pe cei trei magi la Betleem, dar şi pecetea de pe Mormântul Mântuitorului.

Sfânta Copie cu care se taie prescura semnifică lancea cu care a fost împuns Domnul în coastă atunci când era răstignit pe cruce. Preotul rosteşte „Şi unul din ostaşi, a împuns cu suliţa coasta Lui şi îndată a ieşit sânge şi apă” şi pune în Potir vinul şi apa.

Linguriţa se foloseşte pentru a da credincioşilor Sfânta Împărtăşanie şi are o cruce la capăt. Ea amintește de acel cleşte cu care îngerul Domnului i-a dăruit lui Isaia cărbunele cel ceresc, care preînchipuia Trupul lui Hristos, plin de focul Duhului Sfânt.

Vasele liturgice sunt sfinţite de către preot într-o rânduială aparte şi sunt afierosite doar pentru cultul dumnezeiesc, aşa că nu pot fi folosite la altceva decât la Sfânta Liturghie. 

Categoria: Liturgica

Cautare:

Ce sunt Sfintele Vase si care este rolul lor in cadrul Sfintei Liturghii?

Vizualizari: 281

Id: 24899

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.