Cele sapte rugaciuni ale Vecerniei

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cele sapte rugaciuni ale Vecerniei

Ieșirea preotului din altar, pentru a citi cele șapte rugăciuni și ectenia mare, simbolizează căderea omului în păcat și dorința lui de răscumpărare.

Rugăciunile pe care preotul le citeşte în taină, în faţa uşilor împărăteşti, se numesc rugăciunile Vecerniei sau ale luminilor de seară - pentru că, în trecut, ele se citeau la vremea când se aprindeau în biserici luminile sfeşnicelor şi ale candelelor, menite să risipească întunericul nopţii. De aceea, în ele este vorba despre lumina spirituală a cunoştinţei de Dumnezeu, care luminează cărările oamenilor în întunericul necunoştinţei şi al păcatului. În rânduiala de azi a Vecerniei, rugăciunile sunt în număr de şapte, număr socotit sfânt, care aminteşte atât de cele şapte zile ale creaţiei lumii, cât şi de numărul Laudelor bisericeşti ale unei zile liturgice. Alcătuiesc una dintre părţile cele mai vechi ale slujbei de seară, păstrând formule şi expresii din rugăciunile serviciului divin zilnic, de seara şi dimineaţa, al sinagogii iudaice.

Preotul reprezintă acum omenirea de dinainte de venirea Mântuitorului, implorând mila dumnezeiască, în faţa porţilor zăvorâte ale cerului. El mijlocește pentru întreaga comunitate la care este rânduit şi căreia îi aparţine el însuşi, se roagă pentru ea. Închipuie, astfel, nu numai pe Adam înaintea porților raiului din Eden ci reprezentă, în acelaşi timp, pe Iisus Hristos, Mântuitorul şi Răscumpărătorul făgăduit lumii.

Obţinerea milei, bunătăţii şi ajutorului divin pentru preot şi pentru credincioşi, mântuirea şi sfinţirea acestora sunt condiţionate însă, de participarea activă şi personală.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Cele sapte rugaciuni ale Vecerniei

Vizualizari: 724

Id: 25559

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.