CUVIOSII PARINTI DIN MANASTIREA SECU :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

CUVIOSII PARINTI DIN MANASTIREA SECU :: Pateric romanesc


CUVIOSII PARINTI DIN MANASTIREA SECU


(Ucisi de turci in septembrie, 1821)


Se cuvine sa facem pomenire aici si de cuviosii parinti - calugari, ierodiaconi si ieromonahi - ucisi de turci in luptele date la Manastirea Secu in toamna anului 1821, impotriva eteristilor greci.


Odata cu ocuparea manastirii de catre eteristi, au fost retinuti inauntru si cativa mireni dimpreuna cu treizeci de calugari. Turcii, cautand sa izgoneasca pe rasculati, au asediat manastirea. Apoi, dupa doua luni de rezistenta si de mari sacrificii, manastirea a fost incendiata si rasculatii au deschis portile. In ceasul acela s-a dezlantuit un cumplit atac in curte si in biserica, murind de ambele parti multe de fiinte omenesti. Cu ingaduinta lui Dumnezeu, in acel macel au fost ucisi cu sabia 28 de calugari nevinovati din obstea Manastirii Secu si apoi ingropati in aceleasi gropi comune din apropiere.


Uciderea acestor cuviosi calugari in propria lor manastire este un fapt unic in istoria monahismului nostru. Aceasta ne aminteste de Cuviosii Parinti ucisi de beduini in Sinai, in Rait si la Manastirea Sfantul Sava, in secolele IV-VI. Martor al acestui macel a fost Cuviosul Zosima, un mare sihastru de la Pocrov, care a scris in insemnarile sale cateva pagini zguduitoare.


Se cuvine, dar, sa ne amintim cu recunostinta de acesti calugari, martiri fara nume, care si-au varsat sangele nevinovat pentru dragostea lui Hristos. Se spune din batrani ca pana in zilele noastre apar pe pamant pete rosii de sange, pe locul unde au fost taiati cu sabia cuviosii martiri romani.


 

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

CUVIOSII PARINTI DIN MANASTIREA SECU :: Pateric romanesc

Vizualizari: 710

Id: 1124

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.