www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

CUVIOSUL AVXENTIE SIHASTRUL :: Pateric romanesc

CUVIOSUL AVXENTIE SIHASTRUL :: Pateric romanesc


CUVIOSUL AVXENTIE SIHASTRUL -
Mare nevoitor in Muntele Athos(+ 1890)


 


Cuviosul schimonah Avxentie a fost un mare sihastru roman din Muntele Athos. Era de loc din Moldova. Prin anul 1850 se duce la Athos si primeste tunderea monahala, la una din chiliile din preajma Atonului. Apoi, fiind foarte ravnitor pentru viata pustniceasca si arzand de dragostea lui Hristos, s-a retras la una din pesterile nelocuite de sub varful Muntelui Athos. Si atat s-a nevoit acolo singur, in post, in rugaciune si lacrimi, incat ajunsese la mare masura duhovniceasca. Caci dobandise de la Dumnezeu in chip desavarsit darul lacrimilor, al inaintevederii si al rugaciunii inimii.


 


Acest cuvios sihastru roman ajunsese cu nevointa la masura parintilor de demult, ostenindu-se toata viata singur, in privegheri de toata noaptea, in foame si sete, in frig si cumplite ispite de la diavoli. Insa, mana Domnului il acoperea si darul Duhului Sfant se odihnea in sufletul lui. Nimeni din calugari nu stia viata si nevointa lui, caci petrecea mai mult in munte. Numai din cand in cand se cobora la Schitul Prodromul, se marturisea, primea Preacuratele Taine si iar se ducea la pustie.


 


Asa a trait Cuviosul Avxentie sihastrul, ca o candela nestinsa sub varful Atonului, timp de aproape 40 de ani, slavind neincetat pe Dumnezeu si rugandu-se ziua si noaptea pentru lume si pentru tara. Calugarii din partea locului il cinsteau pe parintele Avxentie ca pe un adevarat sfant. Viata sa insa era ascunsa in Hristos.


 


Odata, mergand doi calugari din Manastirea Lavra in vizita la pesterile sihastrilor de sub varful Muntelui Athos, au gasit pe Cuviosul Avxentie adormit in Domnul, stand in genunchi si cu mainile ridicate la rugaciune. Atunci, indata l-au coborat in Lavra si l-au ingropat in cimitirul manastirii. Doamne, odihneste cu sfintii pe Cuviosul Parintele nostru Avxentie!

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

CUVIOSUL AVXENTIE SIHASTRUL :: Pateric romanesc

Vizualizari: 857

Id: 1165

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.