CUVIOSUL CIPRIAN IEROSCHIMONAHUL :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

CUVIOSUL CIPRIAN IEROSCHIMONAHUL :: Pateric romanesc


CUVIOSUL CIPRIAN IEROSCHIMONAHUL


Al doilea egumen al Manastirii Neamt


(+ 1373)


Acest ieroschimonah a fost cel dintai ucenic al staretului Gherman si impreuna nevoitor cu dansul in Muntele Athos si la Neamt. Apoi, raposand parintele sau duhovnicesc, Cuviosul Ciprian a ajuns intaistatator al Manastirii Neamt, povatuind aceasta sfintita obste mai bine de zece ani. Ca egumen, Cuviosul Ciprian a crescut numerosi fii duhovnicesti, deprinzandu-i pe toti cu smerenia, rugaciunea si desavarsita dragoste in Iisus Hristos. Sub egumenia sa, numarul monahilor din Manastirea Neamt ajunsese la peste 80. Unul din ei a fost si vestitul ieroschimonah Iosif Musat, rudenia domnilor musatini, pe care il tunse in monahism si il lasa egumen in locul sau.


Egumenul Ciprian a fost si un iscusit duhovnic si dascal al rugaciunii. In timpul egumeniei sale s-a dezvoltat mult viata isihasta in jurul lavrei. Sihastrii nemteni se nevoiau singuri sau cate doi-trei, in mici bordeie si chilii de pamant si lemn. Hrana lor o formau fructele de padure si painea pe care o primeau saptamanal din obstea Cuviosului Ciprian. In posturi, sihastrii nu coborau deloc in lavra, iar in celelalte zile veneau numai in sarbatori si se impartaseau cu Trupul si Sangele Domnului. Sfetnicul lor cel mai bun era insusi egumenul Manastirii Neamt.


Asa nevoindu-se Cuviosul Ciprian si bineplacand lui Dumnezeu, s-a savarsit cu pace in anul 1373, incredintand obstea in mainile arhimandritului Iosif Musat (1373-1386).


 

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

CUVIOSUL CIPRIAN IEROSCHIMONAHUL :: Pateric romanesc

Vizualizari: 693

Id: 991

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.