CUVIOSUL DOMETIE MONAHUL :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe

Vă invităm să vizionati un scurt documentar video despre Icoana Maicii Domnului aflată in Catedrala Mitropolitană din Iași.

CUVIOSUL DOMETIE MONAHUL :: Pateric romanesc


CUVIOSUL DOMETIE MONAHUL -
Manastirea Neamt


(+ 1905)


Spun parintii ca in obstea Manastirii Neamt se nevoia, in a doua jumatate a secolului XIX, un calugar foarte evlavios si nebagat in seama, cu numele Dometie. De 60 de ani facea ascultare la vitele manastirii, carand resturi de mancare de la bucatarie si zicand neincetat rugaciunea lui Iisus, in deplina tacere si multumire duhovniceasca. La chilie nu avea decat rasa, Ceaslovul si Psaltirea. Iar pentru ca nu auzea, parintii ii spuneau “Dometie cel surd de la vacarie”, ca sa-l deosebeasca de ceilalti calugari cu acelasi nume.


In anul 1905, intr-o zi de toamna, a zis eclesiarhul manastirii catre toti:


- Parintilor, a murit Dometie cel surd de la vacarie. L-am gasit in chilie, cu Psaltirea langa el si l-am asezat in pridvorul bisericii. Care voiti sa cititi la Psaltire in noaptea aceasta langa parintele Dometie, cum este obiceiul la calugari?


- Ii citesc eu la Psaltire! a raspuns ieromonahul Ioanichie Moroi.


La miezul noptii, cand au venit calugarii la Utrenie, toata biserica era plina de buna mireasma.


- De unde este aceasta mireasma duhovniceasca in sfanta biserica? intrebau pe ieromonahul Ioanichie.


- A iesit din sicriul parintelui Dometie! raspundea el.


Atunci calugarii, intelegand ca l-a proslavit Dumnezeu ca pe un sfant, au inceput a face inchinaciuni imprejurul sicriului, zicand:


- Cuvioase parinte Dometie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi! Apoi, aducandu-si Psaltirile, s-au rugat toata noaptea pentru odihna sufletului sau. Si s-au adunat atat de multi, incat nu mai incapeau in pridvor si in naos. De aceea unii citeau la Psaltire in jurul bisericii.


In timpul inmormantarii, trupul monahului Dometie a raspandit din nou buna mireasma. Atunci arhiereul Narcis Cretulescu, staretul manastirii, a rostit aceste cuvinte:


- Vedeti, parintilor, cum proslaveste Dumnezeu pe cel ce face ascultare fara cartire? Vedeti pe cel ce se roaga neincetat, cu rabdare si care nu cauta rasplata de la oameni, ci de la singur Iisus Hristos? Parintele Dometie cel sarac acum s-a imbogatit! Parintele Dometie, pe care nimeni nu-l baga in seama, acum se roaga in cer pentru noi. Caci asa proslaveste Dumnezeu pe calugarii cei smeriti si ascultatori!


Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

CUVIOSUL DOMETIE MONAHUL :: Pateric romanesc

Vizualizari: 797

Id: 1175

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe
Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.