CUVIOSUL EFREM IEROSCHIMONAHUL :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

CUVIOSUL EFREM IEROSCHIMONAHUL :: Pateric romanesc


CUVIOSUL EFREM IEROSCHIMONAHUL


Egumen al Manastirii Voronet


(secolele XV-XVI)


Ieroschimonahul Efrem era unul din ucenicii apropiati ai Sfantuiui Daniil Sihastru. El s-a format duhovniceste linga chilia acestui cuvios de la Putna, in preajma caruia s-a nevoit in anii tineretii. Apoi, stabilindu-se in sihastria Voronetului, a primit darul preotiei si slujea cu credinta si osardie Biserica lui Hristos. In obste era iubit de toti, inai ales pentru smerenia si ascultarea lui fata de Sfantul Daniil, ca niciodata nu iesea din cuvantul batranului, si toate le facea cu binecuvantare.


Dupa anul 1480, egumenul Misail, retragandu-se la liniste, a incredintat obstea Manastirii Voronet ieroschimonahului Efrem. Timp de aproape zece ani, noul egumen a povatuit cu multa pricepere aceasta aleasa sihastrie, indemnand, sfatuind si facandu-se tuturor pilda de rabadare si statornicie. A dezvoltat inca scoala de caligrafi din manastire si a purtat o deosebita grija de Sfantul Daniil ce sihastrea alaturi de manastire.


Acest cuvios egumen facea parte dintre sfetnicii lui Stefan cel Mare si era multora dascal si parinte duhovnicesc. Tot el s-a invrednicit, in anul 1488, sa vada la Voronet o noua biserica de piatra, inaltata de marele domn in cinstirea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.


Apoi, cu sfat de obste, numindu-se Cuviosul Daniil staret al Manastirii Voronet, egumenul Efrem ii era intru toate ascultator, pana ce cuviosul s-a mutat la cerestile locasuri. Deci, mai traind cativa ani dupa mutarea lui si bineplacand lui Dumnezeu, in primii ani ai secolului al XVI-lea s-a savarsit cu pace si cuviosul Efrem ieroschimonahul, lasand la Voronet peste 60 de monahi.

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

CUVIOSUL EFREM IEROSCHIMONAHUL :: Pateric romanesc

Vizualizari: 732

Id: 1016

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.