CUVIOSUL IOSIF SIHASTRUL :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

CUVIOSUL IOSIF SIHASTRUL :: Pateric romanesc


CUVIOSUL IOSIF SIHASTRUL


Muntii Buzaului


(secolul al XIV-lea)


O alta bisericuta in piatra care a avut un rol deosebit in dezvoltarea vietii isihaste din Muntii Buzaului este Pestera lui Iosif, situata pe Valea Bordeiului, aproape de satul Nucu, comuna Bozioru. Ferestrele bisericii in arc frant par sa dateze pestera din secolul al XIII-lea, dar prezenta pestelui ca simbol paleocrestin deasupra intrarii pesterii lui Iosif, al carui contur inca se distinge, ne face sa consideram ca ea ar putea fi din secolele al IV-lea sau al V-lea, fiind folosita de crestini, ca si alte pesteri din Muntii Buzaului, pe timpul persecutiilor.


Cuviosul Iosif este numarat printre cei mai vestiti sihastri nevoitori din partea locului. Mai intai s-a nevoit in Sihastria Fundatura, iar la inceputul secolului al XV-lea s-a asezat in pestera care ii poarta numele, aproape de alte pesteri pustnicesti, pe care o mareste si-i adauga doua ferestre. In aceasta pestera s-a nevoit Cuviosul Iosif zeci de ani, ajungand mare dascal al linistii, preot si povatuitor de suflete. Numele lui era cunoscut pana departe si multi bolnavi se vindecau cu rugaciunile lui.


Adunand mai multi sihastri in jurul lui, Cuviosul Iosif a facut din pestera sa o adevarata sihastrie pe Valea Bordeiului si pe muntii Martirie, Cecilia si Crucea Spatarului din apropiere. Multi din ucenicii sai se nevoiau in mici bordeie de lemn si pamant risipite pe toata valea din apropiere. De la acesti sihastri se numeste pana astazi locul acesta “Valea Bordeiului” si “Paraul Bordeiului”. Apoi, mutandu-se in ceata cuviosilor parinti, pestera lui Iosif a fost locuita de alti sihastri cu viata aleasa, care au continuat firul vietii de sihastrie in aceeasi smerenie si ravna pentru dragostea lui Hristos. Numele si faptele tuturor, desi s-au uitat de oameni, sunt scrise in Cartea Vietii.

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

CUVIOSUL IOSIF SIHASTRUL :: Pateric romanesc

Vizualizari: 512

Id: 994

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.