CUVIOSUL SPIRIDON MONAHUL :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe

Vă invităm să vizionati un scurt documentar video despre Icoana Maicii Domnului aflată in Catedrala Mitropolitană din Iași.

CUVIOSUL SPIRIDON MONAHUL :: Pateric romanesc


CUVIOSUL SPIRIDON MONAHUL -
Manastirea Putna


(secolele XV-XVI)


Monahul Spiridon a fost unul din caligrafii iscusiti, formati in scoala Manastirii Putna. Dascalul sau a fost insusi arhimandritul Paisie egumenul, vestit tahigraf si miniaturist. De la el a invatat, atat nevointa cea duhovniceasca, in smerenie, in trezvie si in placere de Hristos, cat si mestesugul copierii de carti. Si era Cuviosul Spiridon foarte osardnic la cele sufletesti, la rugaciune si post, la tacere si ascultare, iar in caligrafie era neintrecut.


Auzind de aceasta, batranul si fericitul ctitor Stefan cel Mare a poruncit cuviosului Spiridon, in ultimul an al domniei sale - 1504 -, sa-i scrie un Tetraevanghel pentru Manastirea Putna. Dar, raposand dupa cateva luni Stefan Voievod, cartea a fost terminata in anul 1506 si apoi ferecata in argint de fiul sau, Bogdan Voievod, si data Manastirii Putna in anul 1507. La sfarsitul Evangheliei lui Ioan, Cuviosul Spiridon scrie aceasta frumoasa insemnare: “Cu bunavointa Tatalui si ajutorul Fiului si savarsirea Sfantului Duh, dreptmaritorul si de Hristos iubitorul Domn Io Stefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domn al Tarii Moldovei, care, aprins fiind de dorul dumnezeiesc si fiind iubitor de cuvintele lui Hristos, a inceput bucuros acest Tetraevanghel Manastirii sale din Putna, unde este hramul Adormirii Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, si intr-acesta l-a gasit moartea si n-a apucat sa o sfarseasca. Deci dar fiul sau, Bogdan Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domnul Tarii Moldovei, a ferecat-o si sfarsind-o pentru sufletul intru sfintenie raposatului sau parinte Stefan Voievod si pentru sanatatea si mantuirea sa. (1507, mai 5)”.


Acest smerit nevoitor si caligraf a fost dascal in scoala Manastirii Putna, formand mai multi ucenici si scriind si alte cateva carti, care s-au instrainat in curgerea anilor. Deci, mult ostenindu-se si savarsind calatoria acestei vieti, Cuviosul Spiridon s-a mutat cu pace la cele vesnice, in primele decenii ale secolului al XVI-lea.

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

CUVIOSUL SPIRIDON MONAHUL :: Pateric romanesc

Vizualizari: 801

Id: 1032

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe
Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.