DESPRE DATA CELEI DE A DOUA VENIRI A DOMNULUI

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

DESPRE DATA CELEI DE A DOUA VENIRI A DOMNULUI

INVATACELUL: Despre data exacta a celei de a doua veniri a Domnului ce ne puteti preciza ?

PREOTUL: Biserica Sa dreptmaritoare are numeroase marturii biblice prin care dovedeste ca aceasta data nu a incredintat-o Dumnezeu nici ingerilor, nici oamenilor si nici chiar Fiului Sau, ca om. Iata care sunt cuvintele dumnezeiestii Scripturi: “Iar de ziua si de ceasul acela nimeni nu stie, nici ingerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatal. Si precum a fost in zilele lui Noe, asa va fi si venirea Fiului Omului; caci precum in zilele acelea dinainte de potop oamenii mancau si beau, se insurau si se maritau… si n-au stiut pana ce a venit potopul si i-a luat pe toti, la fel va fi si venirea Fiului Omului… Privegheati, deci, ca nu stiti in care zi vine Domnul vostru, insa aceea cunoasteti ca, de-ar sti stapanul casei la ce straja din noapte vine furul, ar priveghea si n-ar lasa sa i se sparga casa. De aceea si voi fiti gata, ca in ceasul in care nu ganditi, Fiul Omului va veni” (Matei 24, 36-51). Daca nici ingerii din cer si nici Fiul, ca om, nu stiu cu precizie aceasta data, cum ar putea ea oare sa fie cunoscuta de catre oameni? De aici intelegem numai ca trebuie sa fim pururea cu mare grija de mantuirea noastra - spre a fi pregatiti pentru venirea Domnului - de vreme ce nu stim nici ziua, nici ceasul cand va veni Domnul si nici ceasul sfarsitului nostru. Venirea Sa va fi pe neasteptate, dupa cum ne-a prevenit Domnul atunci cand a spus: “Drept aceea, privegheati, ca nu stiti ziua, nici ceasul cand a venit Fiul Omului” (Matei, 25, 13).

INVATACELUL: Adevarat este ca la inceput apostolii n-au stiut data exacta a venirii a doua a Mantuitorului (Matei, 24, 36 s.a.), dar dupa ce ei au fost intariti cu putere de sus, prin venirea Sfantului Duh, au devenit cunoscatori a toate; caci Duhul Sfant le-a descoperit toate Tainele, dupa cum le spusese inainte Mantuitorul: “inca multe am a va spune, dar nu le puteti purta acum. Iar cand va veni Acela, Duhul Adevarului, va va calauzi la tot adevarul; caci nu va vorbi de la Sine, ci cate va auzi va vorbi si cele viitoare va va vesti” (Ioan, 16, 12–13). Sfantul Duh a fost trimis apostolilor la Cincizecime si de atunci incoace, atat apostolii, cat si bunii crestini - prin priceperea si intelepciunea pe care le-o insufla Sfantul Duh — pot cunoaste “tot adevarul”, adica intreg planul divin al istoriei lumii si al sfarsitului ei (”planul divin al varstelor”) si pot calcula din Sfanta Scriptura “cele viitoare”, adica data venirii a doua. Este oare posibil un asemenea calcul ?

PREOTUL: William Miller a calculat “dupa Scriptura” ca intre 1 martie 1843 si 1 martie 1844 va fi a doua venire a Domnului. El anuntase aceasta data inca din anul 1833, in brosura sa, invederate din Sfanta Scriptura despre venirea a doua a Domnului in anul 1843. Un alt “prooroc”, Iosua Himes, calculase in revistele “Strigatul din miezul noptii” (1842) si “Trambita de alarma” (1842), ca Domnul vine in 1843.

Snow, ucenicul cel mai apropiat al lui Miller, care calculase ca trebuie sa adauge la “proorocia” lui Miller inca sapte luni si zece zile, fixand data venirii a doua a Domnului la 10 octombrie 1844, a ramas si el de rusine. Acestia anuntasera, prin revistele lor, prin ziare si prin discursuri publice, data exacta a venirii Domnului. Toti cei ce au crezut ca ei si-au cheltuit averile, impartind tot ce aveau si cumparandu-si haine albe ba chiar si luminari, cu care sa intampine pe Domnul. Oare nu erau pe atunci pline vitrinele magazinelor din America de haine albe spre vanzare pentru cei ce vor calatori la cer la 10 octombrie 1844? Si oare n-a trecut si acea zi ca toate zilele? Oare n-au ramas “proorocii” de toata rusinea si ocara, scapand numai cu fuga pentru a nu fi omorati de oamenii cei inselati de ei, care isi risipisera toate avutiile in baza “proorociei” lor ?

Cel putin dupa aceste jalnice experiente toti ar trebui sa priceapa ca fagaduinta Mantuitorului nostru Iisus Hristos despre descoperirea “celor viitoare” prin Duhul Sfant nu s-a referit la data venirii Sale de a doua - cum li se pare unora - ci la proorociile ce se vor face in Biserica cu privire la diferite intamplari si evenimente viitoare. Astfel de descoperiri, intr-adevar, s-au facut prin Sfantul Duh, caci vedem - de exemplu - ca Apocalipsa este plina de ele, expuse in diferite carti ale Sfintei Scripturi (vezi II Tim. 3, 1-8; II Petru, 2, 1-3; Fapte, 9, 29- 30; 11, 27-28; Iuda, v. 17-18 s.a.). Ele aveau sa cuprinda indeosebi invataturi eshatologice (privind ivirea lui Antihrist, a proorocilor mincinosi, dezlantuirea prigoanelor in viitor asupra crestinilor), precum si intelepciunea necesara apostolilor spre a se putea apara atunci cand vor fi trasi la raspundere in fata judecatorilor pentru invatatura ce o propovaduiesc (Matei 10, 19-20). Acestea sunt “cele viitoare” despre care Mantuitorul vorbeste in textul pe care l-ai citat.

INVATACELUL: Apostolul Pavel scrie: “Voi insa, fratilor, nu sunteti in intuneric ca sa va apuce ziua aceea ca un fur. Caci voi sunteti fii ai luminii si fii ai zilei: nu suntem ai noptii, nici ai intunericului” (ITes., 5, 4-5). Din cuvintele acestea ar rezulta ca noi, crestinii, putem si chiar trebuie sa cunoastem data exacta a venirii a doua, spre a fi pregatiti sa o intampinam.

PREOTUL: Pentru ce ai luat versetele 4 si 5 din capitolul 5 al epistolei catre tesaloniceni, inlaturand versetele 1 si 2, de mai sus, care il talcuiesc pe cel de al 4-lea si al 5-lea si pe cele de mai jos? Auzi ce zice marele apostol Pavel acolo: “Iar despre ani si despre vremuri, fratilor, nu aveti nevoie sa va scriem, caci voi insiva stiti bine ca ziua Domnului vine asa, ca un fur, noaptea” (I Tes., 5, 1-2). Deci, acesta este adevarul pe care il pastreaza Biserica lui Hristos. Caci Biserica cea dreptmaritoare invata, deopotriva cu marele Pavel, ca ziua Domnului va veni ca un fur, “noaptea” si nimeni nu stie “ziua si nici ceasul cand vine Fiul Omului” (Matei, 25, 13).

Numai apropierea venirii celei de a doua poate fi cunoscuta, dupa semnele ce vor trebui sa se arate mai inainte si care sunt urmatoarele:

Propovaduirea Evangheliei la toate popoarele lumii (Matei, 24, 14); convertirea poporului evreu la crestinism, in urma propovaduirii Evangheliei la toata lumea (Rom., 11, 25, 34); aparitia lui Antihrist (I Ioan, 2, 18), “omul nelegiuirii” (II Tes., 2, 3-11) sau “fiara” (Apoc., 13, 1-18), lucrand impreuna cu agentii sai - prooroci si hristosi mincinosi - si tot felul de semne, prin puterea satanei, pentru a amagi pe oameni (Apoc., 20, 1-10); el se va substitui lui Dumnezeu si ca o fiara cruda va prigoni cu toata furia pe cei alesi ai Domnului (Matei, 24, 9); inmultirea faradelegilor si racirea iubirii dintre oameni, care se vor uri si se vor trada unii pe altii (Matei, 24, 10-12, 24); inmultirea razboaielor si a vestilor de razboaie intre neamurile, popoarele si statele lumii (Matei, 24, 6-7); producerea unor calamitati ca: foamete, ciuma s.a. (Matei, 24, 7, 9); producerea unor semne cosmice: intunecari de soare si de luna, cadere de stele, zguduiri ale cerului si pamantului (Matei, 24, 7, 29); aratarea pe cer a semnului Fiului Omului (Matei, 24, 30), adica a Crucii, caci ea este semnul de biruinta al Domnului nostru Iisus Hristos si nici un alt semn nu-L vesteste atat de caracteristic precum Crucea.

Despre talcul acestor semne a grait Domnul: “invatati de la smochin pilda: cand mladita lui se face frageda si odrasleste frunze, cunoasteti ca vara este aproape. Asemenea si voi, cand veti vedea toate acestea, sa stiti ca este aproape la usi” (Matei, 24, 32-33). Asadar, despre semnele premergatoare celei de a doua veniri a Domnului avem talcuire si adeverire chiar de la Mantuitorul Hristos, iar despre data exacta a venirii Lui, nimeni nu stie, nici chiar ingerii Lui si nici Fiul ca om (Matei, 24, 36), ci numai Tatal.

INVATACELUL: Dar pentru ce va veni Domnul, daca nimeni nu stie?

PREOTUL: Ti-am spus ca va veni fara de veste si ca nimeni nu stie “ziua si ceasul cand vine Fiul Omului” (Matei, 25, 13). Ti-am aratat, cu marturii din Sfanta Scriptura, semnele prevestitoare ale venirii Lui, iar acum trebuie sa stii ca Domnul Se va arata cu mare slava la a doua venire a Sa, dupa cum insusi a aratat zicand: “Si vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere si cu slava multa (Matei, 24, 30). Si iarasi vorbind despre a doua Sa venire, “ca va fi cu mare si negraita slava, zice: “Iar cand va veni Fiul Omului intru slava Sa si toti sfintii ingeri cu El, atunci va sedea pe scaunul slavei Sale” (Matei, 25, 31). Pana si stihiile lumii se vor infricosa de slava Lui, dupa cum ne marturiseste Sfanta Scriptura: “Si am vazut un tron alb, mare si pe Cel ce sedea pe el, de a Carui fata pamantul si cerul au fugit si loc nu si-au mai aflat” (Apoc., 20, 11).

Deci, intelege, frate, ca venirea Domnului va fi cu mare si negraita slava, dar fara de veste, si nimeni nu stie ziua si ceasul venirii Domnului, fara numai Tatal, dupa cum ti-am aratat mai sus. Iar fiindca nu stim ziua si ceasul venirii Domnului, datoria noastra cea mai Sfanta este ca in toata vremea sa privegherii, petrecand in fapte bune si fiind gata de a intampina venirea Mirelui (Matei, 25, 1-13).

Categoria: Despre credinta ortodoxa - Parintele ILIE CLEOPA

Cautare:

DESPRE DATA CELEI DE A DOUA VENIRI A DOMNULUI

Vizualizari: 948

Id: 528

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.