Despre inchinarea catre rasarit

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe

Vă invităm să vizionati un scurt documentar video despre Icoana Maicii Domnului aflată in Catedrala Mitropolitană din Iași.

Despre inchinarea catre rasarit


CAPITOLUL XII


Despre inchinarea catre rasarit


Nu ne inchinam catre rasarit fara motiv si nici la intamplare. Pentru ca suntem alcatuiti dintr-o fire vazuta si nevazuta, adica spirituala si sensibila ne inchinam Creatorului intr-un chip dublu, dupa cum cantam si cu mintea si cu buze trupesti, ne botezam prin apa si prin Duh, si ne unim intr-un chip dublu cu Domnul, impartasindu-ne tainelor si harului Duhului.


Pentru ca Dumnezeu este lumina spirituala (I Ioan I, 5.), iar Hristos in Scripturi se numeste si soarele dreptatii (Maleahi IV, 2.) si rasarit (Zaharia VI, 12; Luca I, 78.), trebuie sa-i afierosim Lui rasaritul spre inchinaciune. Tot lucrul bun trebuie afierosit lui Dumnezeu, din care tot lucrul bun se imbunatateste. Caci spune dumnezeiescul David: “imparatiile pamantului, cantati lui Dumnezeu, cantati Domnului care s-a suit peste cerul cerului spre rasarituri” (Psalmi LXVII, 33-34. ). Mai mult, si Sfanta Scriptura spune: “Dumnezeu a rasadit raiul spre rasarit in Eden” (Facerea II, 8.); acolo a pus pe omul plasmuit de El, pe care, cand a calcat porunca, l-a dat afara (Facerea III, 23-24.) si l-a pus sa locuiasca in fata paradisului desfatarii, adica la apus. Ne inchinam lui Dumnezeu cautand patria de alta data si uitandu-ne catre ea. De asemenea cortul lui Moise avea catapeteasma si ilastiriul catre rasarit (Levitic XVI, 14.).


Semintia lui Iuda, pentru ca era mai cinstita si-a fixat locuinta spre Rasarit (Numeri II, 3.). In templul vestit al lui Solomon, poarta Domnului se afla spre rasarit. Dar si Domnul, cand a fost rastignit, privea spre apus si asa ne inchinam, uitandu-ne la El. Iar cand s-a inaltat, a pornit spre rasarit si astfel i s-au inchinat apostolii si El va veni tot asa in chipul in care l-au vazut mergand la cer, dupa cum insusi Domnul a spus: “Dupa cum fulgerul iese de la rasarit si se arata pana la apus, tot asa va fi venirea Fiului omului” (Matei XXIV, 27.). Asteptandu-l deci pe El, ne inchinam spre rasarit. Aceasta predanie a apostolilor este nescrisa. Si in adevar multe ni s-au predat fara sa fie insemnate in scris.

Categoria: Dogmatica - Sf. Ioan Damaschin

Cautare:

Despre inchinarea catre rasarit

Vizualizari: 912

Id: 883

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Canal youtube.com/@resurse-ortodoxe
Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.