Despre multumirea si slavirea urmatoare :: Talcuirea dumnezeiestii Liturghii - Sfantul Nicolae Cabasila

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Despre multumirea si slavirea urmatoare :: Talcuirea dumnezeiestii Liturghii - Sfantul Nicolae Cabasila


CAPITOLUL XLI

Despre multumirea si slavirea urmatoare


Dupa impartasirea credinciosilor, sfanta slujba e indeplinita in intregime si slavirea dumnezeiestii Euharistii ia sfarsit. Acum Darurile s-au sfintit; (la randul lor), ele au sfintit pe preot si toata ceata slujitorilor, iar prin acestia au desavarsit si au sfintit si pe ceilalti membri ai Bisericii. De aceea, nu numai preotul insusi, ci si credinciosii care sunt de fata, incheie multumind lui Dumnezeu si slavindu- L; glasuieste preotul "Binecuvantat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor". Iar poporul canta inceputul cantarii, laudandu-L din cuvintele proorocesti: "Sa se umple gurile noastre de lauda, Doamne, ca sa laudam slava Ta...". Cu alte cuvinte: noi nu suntem in stare, Stapane, nici sa-Ti aducem cantare de multumita pentru toate bunatatile de care ne-ai invrednicit, ci Tu da-ne putere pentru aceasta. Si cum sa ne-o dai? - Umpland gurile noastre de lauda. Adica asa precum celor ce se roaga le insufli ce anume si cum trebuie sa ceara, tot asa da si buzelor noastre putere pentru cantarea ce Ti se cuvine. Mai departe, credinciosii se roaga ca, ajutati de mana Lui, sa pastreze sfintirea pe care au primit-o, sa nu le lepede Harul sau sa piarda darul: "Intareste-ne pre noi intru sfintenia Ta!". Iar cum pentru aceasta e nevoie si de conlucrarea noastra, ce trebuie sa facem? - "Toata ziua sa ne invatam dreptatea Ta!". Prin dreptate intelegem intelepciunea si iubirea de oameni pe care Dumnezeu ni le-a aratat prin Sfintele Taine, dupa cum spune Sfantul Apostol Pavel: "Nu ma rusinez de Evanghelia lui Hristos, caci printr-insa se descopera dreptatea, lui Dumnezeu tuturor celor ce cred.... Invatandu-ne aceasta vom putea sa pastram in noi sfintenia. Caci ea sporeste credinta in Dumnezeu, aprinde iubirea fata de El si nu lasa sa se furiseze in suflet nimic rau. Iata deci pentru ce spuneam mai-nainte ca, fara gandurile cuvenite Sfintelor Taine, nu e cu putinta ca sfintenia sa se salasluiasca sau sa ramana in noi.

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.