www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugăciuni, filme, cărți, conferințe ortodoxe

Despre rugaciunea de multumire si despre sfintirea darurilor :: Talcuirea dumnezeiestii Liturghii - Sfantul Nicolae Cabasila

Despre rugaciunea de multumire si despre sfintirea darurilor :: Talcuirea dumnezeiestii Liturghii - Sfantul Nicolae Cabasila

 

CAPITOLUL XXVII

Despre rugaciunea de multumire si despre sfintirea darurilor


Pregatiti astfel in chipul cel mai frumos si mai sfant, ce ne mai ramane decat sa incepem a multumi lui Dumnezeu, Vistierul tuturor bunatatilor? De altfel, imitand pe Preotul Cel dintai, care mai inainte de a ne lasa Taina, inainte de rugaciunea sfintitoare, prin care sfinteste sfintele Daruri, inalta multumire catre Dumnezeu si Tatal Domnului nostru Iisus Hristos: "multumim Domnului!". Ceea ce credinciosii incuviinteaza adaugagand: "Cu vrednicie si cu dreptate"... Preotul aduce in taina multumire lui Dumnezeu, slavindu-L, laudandu-L cu ingerii, marturisind darurile tuturor bunatatilor pe care ni le-a dat noua de la inceputul veacului amintind in cele din urma, despre insasi negraita si cea mai presus de cuvant iconomie a Mantuitorului. Apoi sfinteste cinstitele daruri si Jertfa este infaptuita. Dar cum? - Preotul istoriseste acea infricosatoare Cina: cum, chiar inainte de patimi, Domnul a incredintat Taina sfintilor Sai ucenici, cum a primit paharul, a luat painea si a sfintit Euharistia si cum a grait cuvintele prin care a aratat Taina aceasta repetand insesi acele cuvinte ale Mantuitorului, preotul cade apoi in genunchi, se roaga si se cucereste, aplicand acele dumnezeiesti cuvinte ale Unuia-Nascut Fiului Sau si Mantuitorul nostru, la darurile puse inainte, ca primind ele pe Prea sfantul si atotputernicul Sau Duh, sa se prefaca: painea in insusi cinstitul si sfantul Sau Trup, iar vinul in insusi curatul si sfantul Sau Sange.

Rostind acestea, tot miezul sfintei slujbe s-a implinit: darurile s-au sfintit si Jertfa s-a savarsit, iar marea Victima, adica Mielul cel junghiat pentru lume, se vede zacand pe Sfanta Masa. Caci acum painea nu mai este doar o inchipuire a trupului Domnului sau numai o icoana a adevaratului Dar, care ar avea doar o intiparire a mantuitoarelor patimi ca pe o tablita, ci este insusi Darul cel adevarat, insusi Trupul Stapanului Cel atotsfant: Trupul care a primit cu adevarat toate acele umiliri, ocari si loviri, Trupul care a fost rastignit si jertfit, care a dat marturia cea buna inaintea lui Pilat din Pont, Trupul care a fost biciuit si batjocorit, care a indurat scuipari si a gustat fiere. Asisderea si vinul este acum insusi Sangele care a tasnit din Trupul cel impuns cu sulita. Este Trupul si Sangele care s-a zamislit de la Duhul Sfant, s-a nascut din Sfanta Fecioara, a fost ingropat, a inviat a treia zi, s-a inaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui.

Iisus-Hristos
Sfinții zilei
Căutare

2. Căutare rapidă - cuvânt:

Știri ortodoxe
Recomandări:
noutati-ortodoxe.ro - Știri și informații din viața bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferințe, apariții editoriale.
maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.