EPISCOPUL EVANGHELICUS :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

EPISCOPUL EVANGHELICUS :: Pateric romanesc


EPISCOPUL EVANGHELICUS
al Tomisului


(290 - 300)


Acest fericit urmas al Sfantului Apostol Andrei este cel dintai episcop cunoscut al Eparhiei Tomisului (Constanta de azi), din Dacia Pontica (Scythia Minor-Dobrogea). Episcopul Evanghelicus a pastorit pe crestinii autohtoni geto-daco-romani de la Gurile Dunarii si din toata Dacia Pontica in ultimul deceniu al secolului III. Episcopia Tomisului exista, desigur, cu mult inainte de aceasta data, intrucat crestinismul a fost semanat pe teritoriul tarii noastre de Sfantul Apostol Andrei, cel intai chemat, inca de la jumatatea secolului intai, cum spune Eusebiu de Cezareea (+ 340) in cartea sa, “Istoria Bisericeasca”, III.


Episcopul Evanghelicus, originar din Tracia, a convertit la credinta in Hristos pe multi locuitori din Scitia Mica, ce ramasesera inca in intunericul paganismului. El este amintit in actul martiric al Sfintilor Epictet preotul si Astion monahul, care au fost martirizati pentru Hristos la Halmyris (azi Dunavat), cetate antica greceasca, situata pe bratul de sud al Dunarii, “intr-o zi de 8 iulie”, in timpul persecutiei lui Diocletian. In acest document se afirma ca “prea fericitul Evanghelicus era episcopul si intaistatatorul sfintelor lui Dumnezeu biserici din aceasta provincie”, adica din Scitia Mica (Dobrogea). In actul martiric se spune ca parintii Sfantului Mucenic Astion, originari din Asia Mica, veniti la Tomis in cautarea fiului lor, au fost convertiti la crestinism de catre preotul Bonosus si apoi botezati de episcopul Evanghelicus la Halmyris, in a paisprezecea zi de la martiriul Sfintilor Epictet si Astion.


Se crede ca insusi Sfantul Evanghelicus a primit cununa muceniciei prin acelasi imparat, pentru marea lui dragoste si ravna ce o avea catre Hristos.

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

EPISCOPUL EVANGHELICUS :: Pateric romanesc

Vizualizari: 815

Id: 962

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.