Esenta cultului divin ‒ constientizarea ca ne aflam in fata lui Dumnezeu

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Esenta cultului divin ‒ constientizarea ca ne aflam in fata lui Dumnezeu

Cuvântul cult este de origine latinească și derivă de la verbul colo, -ere, care înseamnă a cultiva, a îngriji, a respecta, a adora. În Antichitate, în domeniul religios, cultul însemna cinstirea care se dădea zeităților adorate, adică atât teama și respectul față de zei, cât și ceremoniile religioase prin care aceștia erau cinstiți sau adorați și prin care adoratorii credeau că intră în contact cu acele divinități.

Pe teren creștin, cultul înseamnă, în general, orice formă sau act religios, cu scopul de a-l pune pe om în legătură cu Dumnezeu, exprimând, pe de o parte, cinstirea sau respectul față de Dumnezeu, iar pe de alta, mijlocind sfințirea omului sau împărtășirea harului dumnezeiesc. Esența și fundamentul universal al cultului este sentimentul că ne aflăm în fața lui Dumnezeu și că intrăm în legătură cu El, prin invocarea numelui Său, prin rugăciune sau prin alte mijloace.

(Pr. Prof. Univ. Dr. Ene Braniște, Liturgica generală, volumul I, Editura Basilica, București, 2015, pp. 69-70)

Categoria: Liturgica

Cautare:

Esenta cultului divin ‒ constientizarea ca ne aflam in fata lui Dumnezeu

Vizualizari: 367

Id: 24822

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.