Graul, vinul si untdelemnul – materii binecuvantate la Litie

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Graul, vinul si untdelemnul – materii binecuvantate la Litie

Grâul, vinul şi untdelemnul ce se aduc la Litie şi se binecuvântează împreună cu pâinile reprezintă prinosul sau ofranda adusă de noi lui Dumnezeu din roadele principale ale pământului (ce alcătuiesc hrana noastră) - după modelul jertfei aduse de către Abel şi de către evrei în Templul Legii Vechi. 

După binecuvântarea darurilor, preotul împarte cele cinci pâini în bucăţele mici, pe care le stropeşte cu vinul binecuvântat. Ele sunt dăruite, apoi, celor din biserică, la sfârşitul slujbei.

Cu uleiul binecuvântat la slujba Litiei vor fi miruiți cei prezenţi, iar ce rămâne va fi pus într-o candelă sau va fi folosit la prepararea hranei. Grâul se păstrează şi se amestecă de preot cu grâul ce se seamănă în ţarină, la rugăciunea de binecuvântare a semănatului pentru sporirea recoltei.

Uleiul, vinul şi grâul nu se binecuvântează a doua oară, la o altă slujbă.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Graul, vinul si untdelemnul – materii binecuvantate la Litie

Vizualizari: 345

Id: 25449

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.